Deense+slachterij+past+gewichtstraject+aan
Nieuws
© Danish Crown

Deense slachterij past gewichtstraject aan

Het Deense vleesbedrijf Danish Crown is aan het voorsorteren op Pasen door wijzigingen van de gewichtslimieten nu al bekend te maken. In twee stapjes, week 10 en week 13, wordt het ideale gewichtstraject telkens met 2 kilo verlaagd. De Deense varkensvleesverwerker wil na de paasdagen niet te veel zware varkens aangevoerd krijgen en dwingt zo varkenshouders om lichter te gaan leveren.

Willen Deense varkenshouders zonder korting hun vleesvarkens leveren, dan moeten die in het ideale gewichtstraject zitten. Nu is dat 72,0 tot 96,9 kilo geslacht gewicht. Vanaf week 10 wordt dat met 2 kilo verlaagd naar 70,0 tot 94,9 kilo. In week 13 gaat er nog eens 2 kilo af en dan is het gewichtstraject 68,0 tot 92,9 kilo.

Danish Crown geeft aan op deze manier het beste in te kunnen spelen op de 'verloren' slachtdagen rond Pasen. Op basis van het aantal gerapporteerde biggen worden er rond de paasdagen 215.000 tot 220.000 vleesvarkens per week aangevoerd. Wanneer Danish Crown het gewichtstraject weer naar boven corrigeert, weet het vleesbedrijf nog niet.

Meer factoren spelen rol

Mogelijk spelen andere factoren een rol bij deze tijdelijke wijzigingen. Zo maakte Danish Crown bekend dat het Deense varkensvlees lastig is af te zetten in zowel de Europese Unie (EU) als op lucratieve markten buiten de EU. De vraag uit die derde landen is op een lager pitje komen te staan en op de EU-markt loopt de hogere kostprijs in Denemarken de vleesverwerker voor de voeten.

Het bedrijf kan binnen de EU lastig extra afzetmarkten winnen omdat het op moet boksen tegen bijvoorbeeld de Spaanse vleesverwerkers. Die moeten ook meer varkensvlees binnen de EU afzetten vanwege de zwakkere vraag vanuit Aziatische landen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer