Koopman+als+je+vocht+uit+stal+kunt+houden
Nieuws
© Jos Thelosen

Koopman als je vocht uit stal kunt houden

Het afvoeren van temperatuur en vocht uit stallen is steeds belangrijker geworden door de stijgende prestaties van varkens. ‘Heeft u zich weleens afgevraagd of uw stal geschikt is om op een juiste manier meer te kunnen ventileren?’

Die vraag legde klimaatadviseur Frans Lemans van Klima Plus bij de circa zeventig varkenshouders neer tijdens de informatieavond van P. Bos Veevoeders medio maart. De bijeenkomst in het Gelderse Lunteren draaide om het wegnemen van hittestress door goed ventileren en koelen.

‘Zorg eerst dat alle basisvoorwaarden op orde zijn om constant te kunnen ventileren voordat u gaat investeren in een vorm van koeling’, tipte Lemans. ‘Want bij 65 procent van de bedrijven met ventilatieproblemen gaat het om te grote windinvloeden of te veel vocht in de stal. Bij zo’n 30 procent om een niet-optimale luchtverdeling in de afdelingen en bij 5 procent om verkeerde instellingen van de klimaatcomputer.’

Het wegnemen van de windinvloeden zou bij iedere varkenshouder prioriteit nummer 1 moeten zijn. Zeker als een bedrijf in een polder of open vlakte staat waar wind vrij spel heeft. Lemans: ‘Het jojo’en van de ventilatoren bij plotse windvlagen is funest voor de gezondheid van varkens’, stelt Lemans. ‘Goede winddrukkappen of inlaten zo maken dat de wind zich niet de stal in kan drukken, zijn de beste investeringen die je als varkenshouder kunt doen.’

Vocht probleemdrager

Problemen met vocht op wanden, plafonds of in luchtkanalen komt Lemans ook nogal eens tegen. ‘Koudebruggen door een slechte isolatie en naden en kieren, te weinig ventileren en niet of te weinig voorverwarmen kunnen vochtproblemen opleveren. Vocht is een drager van veel gezondheidsproblemen.’

In de zomer zorgen een slechte isolatie en zoninstraling voor ongewenste extra opwarming van de stallen. ‘Haal de faalkosten uit het ventilatiesysteem, dat kost elke dag geld’, waarschuwde de klimaatadviseur. ‘En dat vergt maatwerk per stal.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer