Deense+regeling+vrijloopkraamhokken+ruim+overtekend
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Deense regeling vrijloopkraamhokken ruim overtekend

De Deense regeling om varkenshouders te stimuleren om vrijloopkraamhokken te bouwen, is een overweldigend succes. Er is geld gereserveerd voor het ombouwen van zo'n 2.200 tot 2.600 traditionele kraamhokken. Het Deense Agentschap voor Landbouw verwacht dat extra middelen beschikbaar zullen komen om alle aanvragen voor 6.500 vrijloopkraamhokken te honoreren.

Volgens het Deense Agentschap voor Landbouw bewijzen de resultaten dat er grote belangstelling is voor het vrij laten bewegen van kraamzeugen. Deense varkenshouders willen daarmee voorsorteren op de toekomst, wat het agentschap een positieve ontwikkeling vindt. De subsidie bedraagt 40 procent van de ombouwkosten die gebaseerd zullen zijn op standaardkosten.

Handelspartners van Denemarken richten zich op het los of in groepen houden van varkens. Zo heeft Duitsland er al voor gekozen om lacterende zeugen in boxen voor 2036 uit te faseren. De Denen verwachten dat voorstellen voor nieuwe EU-regelgeving rondom het houden van zeugen in boxen nog dit jaar worden gepresenteerd.

Visie 2050

De Deense landbouwvisie 2050, waar de varkenssector zich breed achter schaart, vermeldt dat als er nieuwe kraamhokken gebouwd worden, dat vrijloopkraamhokken moeten zijn. De Deense varkenshouderij wil daarmee laten zien dat ze vooroplopen als het gaat om het welzijn van zeugen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer