Anne%2DMarie+van+Bussel%3A+%27Elke+dag+blij+ertegenaan%27
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Anne-Marie van Bussel: 'Elke dag blij ertegenaan'

Enthousiastelingen kunnen anderen besmetten met de liefde voor varkens en het ondernemerschap in de varkenssector. Daarvan is Anne-Marie van Bussel het levende bewijs. Bij het varkensproefbedrijf in Sterksel sloeg de vonk op haar over en daar is ze nog elke dag blij mee. Haar werkzame leven startte ook op die locatie en via Weert zit ze nu op haar plek in Valkenswaard. 'Die drie werkplekken liggen binnen 15 kilometer van mijn huis, maar mijn speelveld is vele malen groter.'

Regelwerk kun je gerust overlaten aan Van Bussel. Voor het bankjesgesprek reserveert ze keurig een plekje in een sfeervolle horecagelegenheid. 'Ik ben een geboren bourgondiër. Van gezellig samen genieten van lekker eten en drinken en het voeren van filosofische gesprekken word ik helemaal blij.'

Voor het maken van beelden is het twee minuten rijden naar haar favoriete uitwaaiplek: Kasteel Cranendonck in het natuurgrenspark De Groote Heide, op een steenworp afstand van haar woonboerderij in het Brabantse Soerendonk. Vaak wandelt ze daar met haar hond Jack. 'Mijn trouwe viervoeter heb ik dus ook meegenomen. Hij vindt het wel spannend om mee te rijden in de auto en rustig te blijven in een restaurant waar constant beweging is en lekkers voorbijkomt.'

Facebookactie

Onder het genot van een kop thee ontstaat een levendig gesprek. Zo heeft ze bijvoorbeeld haar drang om mensen te helpen, liefde voor dieren en impulsiviteit overgedragen op haar twee dochters. 'Vorig jaar juli bedachten die spontaan een Facebookactie om dieren op te vangen die getroffen waren door de overstromingen van de Maas', zegt ze. 'We hebben toch de ruimte, want we wonen op een boerderijtje en zijn hobbyboer. We houden wat kippen en paarden en hebben naast wat weiland een hectare bouwland.'

Met samen eten breek je het ijs; vooral in Azië is dat belangrijk bij het leren begrijpen van de cultuur

Anne-Marie van Bussel, innovatiemanager bij De Hoeve Innovatie

De handen uit de mouwen steken en aanpakken kenmerken Van Bussel. 'Van huis uit heb ik geleerd om hard te werken op onze boerderij met varkens, fruit en boomteelt. Tot mijn vijfde waren er nog varkens op ons erf. Ik vond het geweldig als ik, zittend op een balk op de voerkar, de dieren ging helpen voeren', blikt ze terug.

Genen

De passie voor dieren en het platteland zit in haar genen. Daarom was het logisch dat de Brabantse na de havo naar HAS green academy in Den Bosch ging. 'De opleiding tot leraar heeft ook nog even door mijn hoofd gespeeld, maar de liefde voor dieren gaf de doorslag. Het werd de studie Dierhouderij, omdat daarbij nadrukkelijker aandacht was voor diergezondheid dan bij Veehouderij.'

Toch kwam haar diepgewortelde interesse voor varkens en de varkenshouderij pas bovendrijven tijdens een stage-ervaring. Bij het toenmalige varkensproefbedrijf van Zuid-Nederland in Sterksel kwam ze tijdens haar stage in aanraking met een enthousiast team. In korte tijd leerde ze ontzettend veel en groeide haar enthousiasme over de varkenssector.

Warm bad

'Het voelde alsof ik in een warm bad terechtkwam', zegt Van Bussel, die toen nog haar meisjesnaam Van Lierop voerde. 'En dat op-mijn-plekgevoel was wederzijds. Voor mijn afstuderen belde bedrijfsleider Koos Broekman met de vraag of ik in Sterksel wilde komen werken.'

Van Bussel ging daar als proevencoördinator aan de slag. Ze leerde daar coachen, het goed neerzetten van teams en het presenteren voor groepen bezoekers. Daarnaast ontwikkelde ze zich in het strategisch meedenken, het leggen en onderhouden van contacten met de overheid en het bedrijfsleven en het binnenhalen van onderzoeksprojecten en de financiering daarvan.

Een dieptepunt in die Sterkselperiode noemt Van Bussel de gevolgen van het opheffen van de productschappen Vee, Vlees en Eieren per 31 december 2014. 'De helft van mijn team moest ik laten gaan. Zo goed als mogelijk heb ik hen begeleid naar ander werk.'

Eten en drinken als ijsbreker

Van Bussel ging bij Nukamel in Weert aan de slag als productmanager biggen. Voor de processen om te komen tot nieuwe producten, kennis en internationale afzetmarkten kon ze haar kwaliteiten als teammanager prima benutten. 'Ook mijn bourgondische inslag kwam toen goed van pas', zegt ze. 'Vooral in Azië breek je het ijs als je investeert in het leren begrijpen van de cultuur. Die mensen gaan anders om met dieren en kijken anders aan tegen veehouderijen.'

Haar bourgondische inslag komt Anne-Marie van Bussel ook goed van pas in haar werk.
Haar bourgondische inslag komt Anne-Marie van Bussel ook goed van pas in haar werk. © Studio Van Assendelft

In 2018 kreeg Van Bussel borstkanker en doorliep ze een chemotraject. Dat heeft positief uitgepakt en ze is intussen kankervrij verklaard. 'Wat ik toen per se ook wilde, is actief blijven', benadrukt Van Bussel. 'Ik kreeg de ruimte en een andere rol. Ik ben mijn werkgever nu nog dankbaar dat ik mocht blijven werken.'

Een mailtje van een vriendin met de vacature van innovatiemanager bij De Hoeve in 2020 deed haar hart sneller kloppen. 'Opnieuw ben ik met mijn neus in de boter gevallen. Ik ben een blij mens.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer