Rijd+ladingen+vleesvarkens+over+weegbrug
Nieuws
© Jos Thelosen

Rijd ladingen vleesvarkens over weegbrug

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) constateert dat er behoorlijke verschillen in aanhoudingspercentages zijn tussen slachterijen. De reden waardoor deze verschillen ontstaan zijn volgens de POV niet altijd duidelijk. Houdt daarom de vinger aan de pols en benut een nabijgelegen weegbrug.

Slachterijen wegen de karkassen van de varkens in de slachtlijn volgens standaard richtlijnen. Toch blijken er tussen varkensslachterijen verschillen te bestaan tussen het gewicht van de levende vleesvarkens en het warm geslacht gewicht.

Om de vinger aan de pols te houden adviseert de POV vleesvarkenshouders om hun varkens ook levend te wegen als die afgevoerd worden naar de slachterij. Laat de vrachtwagen ‘leeg’ en ‘vol’ over de dichtstbijzijnde weegbrug rijden.

Vaak denken vleesvarkenshouders dat zo’n controleweging alleen belangrijk is bij levende export. Zo blijken de verschillen tussen bijvoorbeeld bij Duitse slachterijen traditioneel groter te zijn. POV vindt dat ook bij het leveren van vleesvarkens bij Nederlandse slachterijen het verstandig is om op gewicht te monitoren.
Wel wijst de POV erop dat het belangrijk is om varkens nuchter te leveren omdat dat ook bij kan dragen aan de geconstateerde verschillen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer