Kennis over varkenshaasjes opvijzelen
Varkenshaas is een populair stukje vlees voor de vleesetende Nederlander. Varkenshaasjes zijn mager, lekker en makkelijk te bereiden. Zeker rond feestdagen vliegen ze over de toonbank.
De haas is een spier waarvan de kop begint als aanhechting bij het bekkenbeen en doorloopt langs de binnenkant van de varkensrug. De lengte van deze spier hangt af van de grootte van het varken.
Een vleesvarken van 120 kilo heeft aan weerszijden van de ruggenwervel een haasje van 400 tot 600 gram. Een varken produceert dus gemiddeld een kilo varkenshaas.
Een varkenshaas wordt vaak gedeeld in de kophaas en de lange haas. De kophaas heeft dezelfde kwaliteit, maar is wat goedkoper.
Maar waarom wordt dit vlees eigenlijk varkenshaas genoemd? Het is het enige vlees aan een varken dat slagers van achteren naar voren moeten ontvliezen. Dat proces is vergelijkbaar met het ontvellen van een echte haas.