Britse+varkensvleesproductie+gaat+15+procent+dalen
Nieuws
© Varkens Archief

Britse varkensvleesproductie gaat 15 procent dalen

De Engelse varkensvleesproductie zal dit jaar met wel 15 procent kunnen dalen. Dat is de voorspelling van AHDB op basis van het gedaalde aantal zeugen in 2022. Vooral in het tweede kwartaal van 2023 zullen vleesverwerkers kampen met een tekort aan vleesvarkens.

De dalende varkensvleesproductie is het effect van de 11,7 procent minder zeugen en 22,4 procent minder gelten die in 2022 in het Verenigd Koninkrijk zijn geteld. Daarbij breekt een periode met een lagere varkensproductie aan door de vruchtbaarheidsproblemen als gevolg van de hittegolf in de zomer van 2022.

AHDB voorspelt dat de productie van varkensvlees in 2023 met 15 procent zal dalen tot ongeveer 885.000 ton varkensvlees. Het aantal varkens dat in 2023 zal worden geslacht zal uitkomen op rond de 9,8 miljoen dieren. Dat zijn 1,4 miljoen vleesvarkens minder dan in 2022.

Het gemiddeld karkasgewicht zal dit jaar ook flink lager uitpakken omdat de slachterijen verlegen zullen zitten om de varkens. Het gemiddelde karkasgewicht zal naar verwachting uitkomen op gemiddeld 87 kilo. Dat is vier kilo minder dan het karkasgemiddelde van het afgelopen jaar.

Licht herstel zeugenstapel

Voor het eerst sinds eind 2020 ziet AHDB enige verlaging van inputkosten waaronder voer. Desondanks zullen de voerprijzen op een hoger blijven dan in de jaren voor 2021.
Ook begint de dynamiek van de varkensvleesmarkt te veranderen. De varkensprijzen zullen aantrekken waardoor er weer licht gloort voor de varkenshouderij. Daarom zullen individuele ondernemers weer investeren in hun bedrijven en personeel.

Daarom prognosticeert AHDB een marginale groei van de fokkudde in het eerste deel van 2023. In juni zullen er zo’n 7.000 zeugen meer zijn dan in juni 2022. Op de wat langere termijn verwacht AHDB verder herstel van de Britse zeugenstapel. Maar de marktomstandigheden moeten die ontwikkeling dan wel blijven ondersteunen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer