Dreigend+Engels+biggentekort+door+minder+zeugen
Nieuws
© Varkens Archief

Dreigend Engels biggentekort door minder zeugen

Het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Platteland (Defra) verwacht dat er een tekort aan biggen en dus varkensvlees op komst is. De zeugenpopulatie in Groot-Brittannië kromp in een jaar tijd 18 procent. Dat blijkt uit Defra-cijfers over de periode juni 2021 tot juli 2022.

Telde het land in 2021 nog 313.000 zeugen en gelten, in juni van dit jaar waren er dat nog maar 261.000. Met name het aantal gelten laat met 28 procent een forse krimp zien. De daling van de zeugenstapel volgt op jaren van relatieve rust, waarin de zeugenstapel schommelde tussen de 313.000 en 327.000 zeugen en gelten.

De totale varkenspopulatie telde in juni van dit jaar 4,1 miljoen dieren, waarvan 92 procent vleesvarken is. De totale populatie is 3 procent kleiner dan in juni 2021. Op basis van de verschillende dieraantallen per categorie, concludeert Defra dat de krimp van de zeugenstapel iets is van de laatste maanden. Van grote verschuivingen bij de vleesvarkens is namelijk nog amper sprake.

Schuivende aantallen

Defra houdt er echter wel rekening mee dat de komende maanden de aantallen ook daar zullen gaan schuiven. Het ministerie spreekt zelfs over een aankomend tekort aan biggen en dus varkensvlees. De cijfers van AgroVision in het Verenigd Koninkrijk, die vertegenwoordigen ongeveer 60 procent van de nationale varkensstapel, bevestigen dat. Britse slachterijen kampen sinds de brexit en door corona met een groot medewerkerstekort en een daardoor stagnerend aantal slachtingen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer