Exportwaarde+56+euro+per+Brits+varken
Nieuws
© Varkens Archief

Exportwaarde 56 euro per Brits varken

Het wereldwijd optimaal kunnen verwaarden van varkensproducten draagt positief bij aan de uitbetaalprijs naar de varkenshouder. Deze economische regel geldt ook in het Verenigd Koninkrijk ondanks dat het land fors importerend is voor varkensvlees. In 2021 werd bijna 56 euro per Brits vleesvarken binnengehaald uit buitenlandse afzetmarkten.

In 2021 werden vlees en vleesproducten van Britse varkens geëxporteerd naar 98 markten buiten het Verenigd Koninkrijk. Het exportvolume bedroeg bijna 350.000 ton en vertegenwoordigde een waarde van 567 miljoen Engelse ponden. Omgerekend per geslacht varken is dat bijna 56 euro, schrijft de Britse land- en tuinbouwbond AHDP in sectorplan 'Varkensvlees 2022–2027'.

Markttoegang vergroten is en blijft volgens de AHDP een speerpunt voor de Britse varkensvleesproductieketen. Hoe meer kansen er zijn voor de verkoop van Britse varkensvleesproducten over de hele wereld, hoe groter de kans om elk deel van het varken te verkopen tegen het beste financiële rendement. Op die manier worden de uitbetaalprijzen naar de Britse varkenshouders het meest ondersteund, ondanks dat het Verenigd Koninkrijk slechts rond de 60 procent zelfvoorzienend is voor varkensvlees.

Budget 2 miljoen euro lager

Het jaarlijkse budget voor de marketing, export en reputatie van Brits varkensvlees zal de komende jaren lager uitvallen dan in de afgelopen jaren. Werd afgelopen jaren omgerekend ruim 11 miljoen euro in het ondersteunen van de varkensvleesafzet gestopt, dit jaar zal dat zo'n 2 miljoen euro minder zijn. De totale inkomsten van heffingen vallen volgens AHDP lager uit.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer