Zeugenaantal+Groot%2DBrittanni%C3%AB+daalt+pijlsnel
Nieuws
© Varkens Archief

Zeugenaantal Groot-Brittannië daalt pijlsnel

Op het eerste oog lijkt de afname van de varkensstapel in het Verenigd Koninkrijk dit jaar wel mee te vallen. Ondanks de zware periode die de Engelse varkenshouderij doormaakt, is de omvang met 2,5 procent gedaald naar 5,19 miljoen varkens. De Britse zeugenhouderij krimpt echter met 15 procent.

In het Verenigd Koninkrijk zijn in 2022 ruim 131.000 varkens minder geteld, waardoor de varkensstapel uitkomt op 5,192 miljoen dieren. Hiervan wordt bijna 80 procent (4,11 miljoen) gehouden in Engeland. In Noord-Ierland worden in 2022 nog 0,72 miljoen varkens gehouden, in Schotland 0,34 miljoen varkens en in Wales nog slechts 26.904 varkens.

De impact van de moeilijke omstandigheden en negatieve marges in de Engelse varkenshouderij laat zich vooral zien aan de vermeerderingskant. Bijna 60 procent van de 'verdwenen' varkens betreft zeugen en beren voor de fokkerij en de vermeerdering. Dat is een afname van 15,2 procent van de omvang van de Engelse zeugenhouderij.

Geïnsemineerde fokzeugjes en vleesvarkens

Opvallend is dat het aantal voor de eerste keer geïnsemineerde fokzeugjes met maar liefst 21 procent is afgenomen. Het aantal vleesvarkens in het Verenigd Koninkrijk daalde in een jaar tijd met 54.000 stuks tot 4,77 miljoen stuks. Dat is een afname van 1,1 procent, meldt het Britse ministerie van Landbouw via de afdeling Milieu-, voedsel- en plattelandszaken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer