Spaanse+roep+om+import+biggen+te+verminderen
Nieuws
© Varkens Archief

Spaanse roep om import biggen te verminderen

De Spaanse boeren- en tuindersbond Coag ziet de import van biggen als het spelen van Russische roulette. Vooral het risico op het binnenhalen van biggen met Afrikaanse varkenspest (AVP) hangt als een dreigende zwarte wolk boven de Spaanse varkenssector. Daarom roept Coag grote integratoren op om de biggenimporten te minderen uit Midden-Europese landen en intensief te controleren.

'Wij eisen meer verantwoordelijkheid van de grote varkensintegratoren', zegt Jaume Bernis, hoofd varkenssector. 'Ze moeten ver gaan bij de controles van de biggen die ze willen importeren zoals maximale controle op herkomst, traceerbaarheid, bloedonderzoek (PCR), reiniging en desinfectie en het laden en lossen. Het risico uitsluiten dat via die route Afrikaanse varkenspest Spanje binnenkomt.'

Maandelijks importeerde Spanje in 2022 gemiddeld 200.000 biggen. Hiervan is ongeveer 90 procent afkomstig vanuit Nederland. Vooral transportbewegingen vanuit landen met AVP-positieve dieren vormen een risico, ook al hoeft het niet te gaan om een transport van varkens. Uit landen als Tsjechië, Polen en Roemenië komen vrachtwagens Spanje binnen met kalveren waar ook varkens in worden vervoerd.

'Een enkel geval van AVP kan de grote inspanningen van de professionele varkenssector tenietdoen om dat gevreesde varkensvirus buiten de landsgrens te houden. We kunnen niet tolereren dat particuliere economische belangen prevaleren boven het algemeen sectorbelang', benadrukt Bernis. 'Daarmee zetten ze de toekomst de belangrijkste varkensproducent en exporteur van varkensvlees in de Europese Unie op het spel. Ook zal het in totaal zo'n 450.000 werknemers in Spanje treffen.'

PRRS-varianten binnengehaald

Een pijnlijk voorbeeld van het binnenhalen van ongewenste kiemen zijn die van nieuwe PRRS-varianten. De stammen Bisbal en Rosalía circuleren sinds 2021 in Spanje en zorgen voor grote productieverliezen. Als Spanje getroffen zou worden door AVP, zou dat meteen de export naar landen buiten de EU stilleggen en de druk op de Europese inlandse en Europese markt opvoeren.

Spanje produceert ongeveer 92 procent meer varkensvlees dan nodig is voor de inlandse consumptie. Coag schat dat dat een economische impact voor Spanje kan hebben van 7,5 miljard euro per jaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer