Vlees+valt+buiten+de+boot+bij+Spaanse+btw%2Dverlaging
Nieuws
© Twan Wiermans

Vlees valt buiten de boot bij Spaanse btw-verlaging

De Spaanse regering heeft diverse maatregelen aangekondigd om de bevolking en het bedrijfsleven te compenseren voor de oplopende inflatie. Een van de maatregelen is het verlagen van btw-tarieven voor agrovoedingsproducten tot juli 2023. Tot groot ongenoegen van de Spaanse vleessector vallen vlees- en vleesproducten buiten de boot.

Voor alle basisvoedingsmiddelen wordt in Spanje vanaf 1 januari 2023 een tijdelijke btw-verlaging doorgevoerd van 4 naar 0 procent. Hieronder vallen producten die als essentieel worden beschouwd.

Dat zijn onder meer brood, meel, eieren, melk, kaas, aardappelen, fruit, peulvruchten, groenten en granen. Ook heeft de Spaanse regering besloten de btw op olijf- en zaadoliën en pasta's tijdelijk te verlagen van 10 naar 5 procent.

Ongewijzigde tarieven eiwit en zuivel

De voedingsmiddelen die niet profiteren van de belastingverlaging zijn de belangrijkste bronnen van eiwitten: vlees en vis, zowel vers als verwerkt. Ook afgeleide zuivelproducten als boter, yoghurt, kwark, room en karnemelk komen niet in aanmerking voor de btw-verlaging. Voor al deze voedingsproducten blijft het btw-tarief ongewijzigd op 10 procent.

De overige voedingsproducten in het winkelmandje blijven belast worden met 10 procent btw, behalve suikerhoudende dranken en alcohol. Voor deze producten geldt een btw-tarief van 21 procent.

Onbegrip bij vleessector

Het uitsluiten van vlees uit de groep van basisvoedingsmiddelen door de regering leidt tot onbegrip en grote ergernis bij de Spaanse vleesketen. Vlees is volgens haar essentieel in een gezond voedingspatroon. De dierlijke eiwitbron draagt ook bij aan het invullen van de behoefte aan ijzer, vitamines en andere macronutriënten.

Omdat vlees en vleesproducten ongeveer een kwart van de prijs van een gevuld winkelmandje uitmaken, zou een btw-verlaging een aanzienlijk gunstiger effect hebben op de koopkracht van Spaanse consumenten. Bovendien hebben slagers en delicatessenzaken veel te lijden van de oplopende inflatie, stelt de vleesketen. Ze merkt elke dag dat gezinnen minder vlees kunnen kopen. Daardoor zouden deze zogenaamde buurtbedrijfjes hun deuren moeten sluiten als de prijscrisis langere tijd aanhoudt, meldt Carnica de comunicacation.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer