Voergroep+Zuid+groeit+iets+in+varkensvoerafzet
Nieuws
© Jos Thelosen

Voergroep Zuid groeit iets in varkensvoerafzet

De mengvoerafzet van Voergroep Zuid in 2022 is bij alle dierlijke sector gestegen. De afzet van varkensvoeders nam met 2 procent toe ten opzichte van 2021. Toen meldde de voercoöperatie dat het varkensvoervolume met 5 procent daalde terwijl de afzetmarkt in Nederland met ruim 10 procent kromp.

Algemeen directeur Ronald van de Ven van Voergroep Zuid in het Brabantse Deurne spreekt in een persverklaring van 'een prima prestatie in een krimpende markt'. Voor pluimvee zat er een groei van 15 procent in en bij de mengvoerafzet voor herkauwers noteerde de coöperatie een plus van 4 procent.

In de varkenshouderij ging er door de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen in 2021 aardig wat voeromzet verloren door stoppers, ook bij Voergroep Zuid. Een belangrijk deel hiervan werd datzelfde jaar nog goedgemaakt, de rest in 2022. 'De ruim 2 procent groei in afzet van varkensvoeders zorgt ervoor dat het gat nu helemaal is gedicht', zegt de algemeen directeur.

Omdat het bedrijf in 2021 685.000 ton voer afzette bij de veehouders, zal de voerproductie van Voergroep Zuid in 2022 uitkomen op zo'n 700.000 ton.

Regionale coöperatie

Van de Ven ziet volop kansen voor Voergroep Zuid. 'In plaats van geld verdienen voor externe aandeelhouders houden wij vooral de focus op het rendement van onze leden. Dat spreekt boeren aan. Steeds meer boeren beseffen dat het verstandig is om via een eigen regionale coöperatie grip te houden op hun belangrijkste kostenpost mengvoer.'

De algemeen directeur maakt zich wel zorgen over de gevolgen van de aanhoudende oorlog in Oekraïne. 'Dit leidt al te lang tot hoge grondstofprijzen wat de rendementen in de varkens- en geitenhouderij onder druk zet. Het zou mooi zijn als de varkensprijzen en de prijs van geitenzuivel de komende maanden nog een stap naar boven maken. Dan is er voor onze klanten in alle sectoren een goede boterham te verdienen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer