Vion%2DCEO%3A+%27Kostprijsprobleem+dwingt+tot+keuzes+maken%27
Nieuws
© Voergroep Zuid

Vion-CEO: 'Kostprijsprobleem dwingt tot keuzes maken'

Op de wereldmarkt concurreren op kostprijs is voor de Nederlandse en Europese varkenshouderij lastig. Maar verschil is wel te maken. Opereer als productieketen dichter bij de consument met duurzame kwaliteitsconcepten en informatie. Dat is de boodschap die de ruim driehonderd bezoekers van het seminar varkenshouderij van Voergroep Zuid dinsdag in het Brabantse Gemert meekregen.

Algemeen directeur Ronald van de Ven van Voergroep Zuid geeft aan als keten samen de toekomst te moeten maken. 'We dienen in te spelen op veranderingen, elkaar te prikkelen en het anders durven te doen', stelt hij. 'Het ondernemen is niet makkelijk, zeker niet voor jonge varkenshouders. Daarom zijn we in juli gestart met het ontmoeten van 1.800 jonge boeren en boerinnen op ons Brokkenbal en rollen we opleidingsmodules voor hen uit in alle sectoren.'

Op de vraag 'verandert er binnen tien jaar fundamenteel wat op uw bedrijf', antwoorden veel aanwezigen ontkennend. Deze uitslag baart expertpanellid Ronald Lotgerink, CEO van vleesverwerker Vion, zorgen. 'Stilzitten gaat echt niet. Varkenshouders hebben een toekomst als wij als varkensvleesketen samen het verschil kunnen maken voor de consument. Gaan voor schaalgrootte en produceren tegen een lage kostprijs of kiezen voor ketenproductie. Daar krijgen we echt geen tien jaar meer voor.'

Dat de mondiale vleesconsumptie de komende decennia nog stijgt, is voor Lotgerink een gegeven. In Noord-West Europa daalt het eten van vlees de komende jaren met 10 tot 15 procent. Ook het aantal varkens en runderen in de EU zal volgens hem met die percentages dalen. 'Daarnaast zullen de kostprijsverschillen met wereldspelers Brazilië en de Verenigde Staten alleen maar groter worden', verwacht de CEO van Vion. 'Het kostprijsprobleem in de EU dwingt ook ons als beste exportland ter wereld tot het maken van keuzes.'

Richtinggevend op kostprijs

Produceren voor 10 tot 20 eurocent boven de kostprijs voor varkens in de Verenigde Staten is richtinggevend voor varkenshouders om internationaal de concurrentie aan te kunnen gaan. 'Op de verschillende exportmarkten kunnen we de hogere kwaliteit van varkensvleesproducten uit Nederland tot waarde brengen', geeft Lotgerink aan. 'Ondanks dat kostprijsverschil kunnen we dan toch concurreren. Varkenshouders in Nederland en Denemarken zijn de wereldtop.'

Gegevens met de varkens meeleveren en data in de keten uitwisselen bieden kansen om samen de faalkosten te verwijderen en efficiënter te produceren. 'Een productieketen kun je 20 procent efficiënter maken', stelt Lotgerink. '8 procent komt uit de conceptwaarde en 12 procent door de keten efficiënter te maken. Daarbij gaan datastromen ons absoluut vooruit helpen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer