Aan+twee+fronten+effici%C3%ABnter+werken+met+slimme+silo%27s
Nieuws
© Abel Sensors

Aan twee fronten efficiënter werken met slimme silo's

Vijftien veehouders die klant zijn bij Voergroep Zuid omarmen het werken met smartsilo's. De inhoud van ruim honderd polyester voeropslagen worden via sensoren gepeild. Zowel de veehouders als de diervoederproducent profiteren van de slimme sensortechniek, stelt de coöperatie.

De vijftien veehouders, waaronder varkens- en pluimveehouders met grotere bedrijven, hebben samen in totaal meer dan honderd silo's uitgerust met de smartsilotechnologie van Abel Sensors. 24 uur per dag en zeven dagen per week weten zij hoeveel voer er in hun silo's zit en berekent een algoritme wanneer een silo leeg zal raken. 'Veehouders willen, zeker in het weekend, niet worden geconfronteerd met lege silo's, waardoor hun productieproces wordt verstoord', zegt woordvoerder Mathee Kamp van Voergroep Zuid. 'Door op basis van silodata en vertrouwen samen te werken, kunnen we die zekerheid bieden.'

Het werken met sensortechnologie op voersilo's is volgens Kamp van wederzijds belang. 'Die techniek ontzorgt veehouders, omdat ze erop kunnen vertrouwen dat er altijd voldoende voer in de silo's zit. Ook hoeven ze geen kostbare tijd te besteden aan het controleren van de hoeveelheid voer die nog in de silo's zit', zegt Kamp.

'Als leverancier van diervoeders kijken wij mee in hun silo's en kunnen de voerproductie en het afleverproces efficiënter worden gepland. Dat is gunstig voor de workflow en onze bedrijfsvoering. Deze efficiencyslag heeft uiteindelijk ook een kostprijsdrukkend effect waar alle klanten van profiteren', geeft de Voergroep Zuid-woordvoerder aan.

Opstap naar volautomatisch

De slimme voersilo is volgens Kamp de opstap naar een volautomatisch voerbestelproces. 'Op dit moment moeten bestellingen nog handmatig in het bestelsysteem worden ingevoerd. Maar bij het opschalen van het aantal aangesloten slimme voersilo's, zullen we dat proces ook gaan automatiseren.'

Alle voersilo's bij klanten voorzien van sensoren is niet het doel van Voergroep Zuid. 'Het aantal slimme silo's zal toenemen, maar er blijven genoeg veehouders die het beheren van hun voervoorraad goed zelf in de hand hebben en willen houden', stelt Kamp. 'Voor ondernemers die willen worden ontzorgd op dat belangrijke onderdeel van hun productieproces, is het een prima oplossing.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer