%27Lichtpuntje+bij+aanpak+Afrikaanse+varkenspest%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Lichtpuntje bij aanpak Afrikaanse varkenspest'

Voorzichtig, heel voorzichtig durf ik te stellen dat Duitsland de Afrikaanse varkenspest bij de wilde zwijnen onder controle krijgt.

Deze maand zijn er in Duitsland tot nu toe 45 besmette wilde zwijnen gevonden, vorige maand 48, die maand ervoor 63. Dat zijn heel andere getallen dan vorig jaar. In oktober 2021 werden nog 245 besmette wilde zwijnen gevonden en in september 2021 waren dat 258 besmette zwijnen. Dit jaar zijn er in Duitsland 1.242 besmette zwijnen gevonden tegenover 2.100 vorig jaar in hetzelfde tijdvak.

Het moet wel komen door de bouw van de dubbele hekwerken rondom de besmette gebieden in Duitsland, waardoor het lukt om alle besmette zwijnen op te sporen en te doden. Dit voorkomt dat de besmetting verder westwaarts kan trekken. Verder voorkomen de vaste hekwerken op de grens met Polen dat er nieuwe besmette zwijnen Duitsland binnen kunnen trekken. Want vanuit Polen blijft de besmettingsdruk van met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen hoog.

Daar zijn dit jaar 1.589 besmette wilde zwijnen gevonden. Ook daar minder dan vorig jaar toen het aantal nog op bijna 2.300 stond. Wel vinden ze in Polen nog steeds veel besmette zwijnen in het westen en vlakbij de Duitse grens. De hekwerken op de grens staan er zeker niet voor niets.

Neemt niet weg dat we toch nu of op korte termijn in Nederland een met Afrikaanse varkenspest besmet wild zwijn of varken gevonden kan worden. Het risico van een onachtzaam weggeworpen besmet stuk varkensvlees uit een Oost-Europees land blijft aanwezig. Goed dat de Producten Organisatie Varkenshouderij parkeerplaatsen blijft controleren en varkenshouders oproept om op te blijven letten. Bijvoorbeeld op het de controle op het reinigen en ontsmetten van de veewagens zodat er op die manier geen besmetting binnen komt. En bewust te zijn over aankoop van voer, hokverrijking of strooisel uit risicolanden.

Een ander lichtpuntje zijn de geluiden dat de varkensprijzen in China flink oplopen. De regering heeft al varkensvlees uit voorraden op de markt gebracht maar dat lijkt nog onvoldoende. Mogelijk is er dan toch ruimte voor een toename van de export uit Europa en kan de hoge kwaliteit van ons varkensvlees dan concurreren met de lage kostprijs uit landen als Brazilië.

De huidige kostprijs is in Nederland torenhoog door de gestegen voer- en energieprijzen. De vlees- en zeker de biggenprijzen maken die niet goed. Misschien toch een goed moment om depop-repop te overwegen en vrij van APP, PRRS en dergelijke weer op te starten, als lichtpunt voor de toekomst?

John Lamers
Redactie Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer