Varkenshouders+in+de+dop+doen+Zweden+aan+%284%29
Nieuws
© NAJK

Varkenshouders in de dop doen Zweden aan (4)

Dag vier voor het NAJK-gezelschap van twintig jonge varkenshouders startte met een verdieping in de Zweedse biologische varkenshouderij. Bengt Edgard nam hen digitaal mee naar zijn vleesvarkensbedrijf met een biologisch teeltareaal van 400 hectare in de regio tussen Oslo en Stockholm.

Edgard vertelde bijzonderheden over zijn biologische bedrijf en gaf een digitale rondleiding. Op de 400 hectare grond verbouwt hij graan, bonen, gras en klaver. Deze biologisch geteelde gewassen gebruikt hij voor het voeren van zijn biologische varkens. Op jaarbasis levert hij tot zesduizend biologische vleesvarkens af.

Omdat de vraag naar biologisch geteelde gewassen bleef toenemen, besloot de Zweedse akkerbouwer in 2001 het roer om te gooien. In 2008 bouwde hij een stal om biologische vleesvarkens te gaan houden. Door extra ruime en strooisel zegt hij nooit staartbijten te zien bij zijn actieve varkens. Wel groeien zijn varkens wat langzamer dan gangbaar gehouden vleesvarkens. Dit verschil neemt hij voor lief.

Verrijking van leefomgeving

Een tweede inleiding ging over het verrijken van de leefomgeving van varkens. Deze bijdrage werd geleverd door Heleen van de Weerd, Animal Welfare Specialist bij het Engelse Chronos Sustainability en directeur-eigenaar van het Nederlandse Cerebrus Advies. Omgevingsverrijking is volgens haar een krachtige manier om het welzijn van varkens te verbeteren. Bij het ontwerpen van verrijking moeten de volgende kernprincipes in acht genomen worden: eetbaar, kauwbaar, wroetbaar, vervormbaar en afbreekbaar.

• Lees ook deel 3 van deze serie over de studiereis van het NAJK


Na een busrit naar Helsingborg en wat ontspanning werd gedineerd met een Zweedse delegatie jonge boeren. In de vorm van 'speeddaten' switchten de Zweedse varkenshouders, melkveehouders en akkerbouwers van tafel naar tafel, zodat iedereen met elkaar heeft kunnen kennismaken en praten over het boerenbestaan.

Digitale discussie

Daarna stond een digitale discussieavond met Jan Vugts op het programma. Vugts is sinds 2001 in dienst als senior adviseur bij HKScan en actief in Estland en Finland. HKScan is een beursgenoteerd bedrijf in Finland, Zweden, Denemarken en Estland dat pluimvee, rundvee en varkens slacht en het vlees verwerkt. Voordat Vugts naar Finland vertrok, adviseerde hij Zweedse varkenshouders en daarvoor was hij actief in de Nederlandse varkenshouderij.

Finse varkenshouders worden volop gesubsidieerd. Welzijn komt daar volgens Vugts niet vanuit de markt, maar vanuit de overheid. Een optimale darmgezondheid is volgens hem het grootste succes tegen staartbijten. Speendiarree voorkomen is dus van cruciaal belang.

Vier preventietips staartbijten

Vugts kwam met de volgende tips op de proppen om staartbijten te voorkomen:
1. Geen volledige roostervloer in de biggenopfok;
2. Speen de biggen niet onder de vier weken;
3. Schakel van 'low cost' naar 'low risk';
4. Zorg ervoor dat de voerbak bij biggen en vleesvarkens nooit leeg komt te staan.

Meer op de site van NAJK.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer