Varkenshouders+in+de+dop+doen+Zweden+aan+%283%29
Nieuws
© NAJK

Varkenshouders in de dop doen Zweden aan (3)

Eindelijk stonden Zweedse varkens op het reisprogramma van de groep jonge varkenshouders van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Vleesvarkenshouder Anders Gunnarsson houdt zesduizend vleesvarkens en heeft 530 hectare akkerbouw in Hallagård Lantbruk. Zijn drijfveer is om een toekomstbestendig bedrijf voor zijn kinderen op te bouwen.

Gunnarsson verbouwt diverse gewassen, waaronder koolzaad, gerst, tarwe, tuinbonen en lupine en gebruikt die voor het voeren van de varkens. Zo benut hij de fotosynthese van zijn planten als externe energie- en voedingsbron op zijn bedrijf.

De restproducten van de oogst gaan naar de biogasinstallatie. Met het verbranden van biogas in een warmtekrachtkoppelingsmotor wekt hij elektriciteit op. Een deel ervan kan hij benutten op zijn eigen bedrijf en de rest wordt teruggeleverd aan het stroomnet.

• Lees ook deel 2 van deze serie over de studiereis van het NAJK


De vrijkomende warmte bij de elektriciteitsproductie benut Gunnarsson op zijn bedrijf. De stalvloeren worden ermee verwarmd en granen worden met verwarmde lucht gedroogd. Het graan gaat in de silo's met een totale opslagcapaciteit van 4.000 ton. Vervolgens wordt het gemaald en via het brijvoerrantsoen naar de varkens gepompt.

Kringloopvarkens

Gunnarsson verkoopt zijn een deel van de vleesvarkens in een eigen concept. Wekelijks zet hij 250 varkens af bij verschillende Zweedse supermarktketens. Consumenten die zijn varkensvlees kopen, eten vlees van een echt kringloopvarken met extra welzijn. Naast strooisel in de stal hebben de varkens uitloopmogelijkheden in de wei. Met zijn concept kan hij meer waarde aan zijn varkens toevoegen en een open en eerlijk verhaal vertellen.

De varkens in de oudere stallen passen niet Gunnarssons kringloopconcept met uitloop. Deze vleesvarkens zet hij af in het reguliere varkensvleescircuit.

Meer op de site van NAJK.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer