Varkenshouders+in+de+dop+doen+Zweden+aan+%281%29
Nieuws
© NAJK

Varkenshouders in de dop doen Zweden aan (1)

Een groep van twintig jonge varkenshouders is via Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) afgereisd naar Zweden. Met deze studiereis hopen zij een beeld te krijgen van hoe varkens in Scandinavië worden gehouden en hoe de Zweden kijken naar dierenwelzijn. Van 2 tot en met 7 oktober zijn ze onderweg en doen ze dagelijks verslag.

De bedrijven waar ze naartoe gaan, willen vanuit gezondheidsoogpunt dat de bezoekers 'varkensvrij' zijn. De eerste reisdag kon daarom nog geen varkensbedrijf worden bezocht. In plaats daarvan maakten ze op z'n Nederlands een fietstocht door Stockholm. Tijdens deze tocht werd er uiteraard wel over varkens gepraat. Niet alleen met elkaar, maar ook met de gids. 'Hij gaf aan dat hij zeker bereid is om meer te betalen voor extra's op gebied van laag antibioticagebruik, meer ruimte voor de dieren, enzovoorts', schrijven de enthousiaste deelnemers.

Ook vertelde de gids hen in Nederland geen vlees te kopen omdat er antibiotica worden gebruikt. In Zweden mogen varkenshouders alleen antibiotica gebruiken als dieren echt ziek zijn. Volgens hem zijn Zweedse consumenten ervan overtuigd dat in de rest van Europa meer antibiotica worden gebruikt dan in Zweden. Zweden geven daarom, zolangs ze dat kunnen betalen, voorkeur aan varkensvlees van eigen bodem. Een interessante discussie volgende naar aanleiding van de vraag: Hoe denken Zweden over de varkenshouderij? 'De gids vertelde dat het aandeel biologisch en vegetarisch groeit, maar in z'n algemeenheid Zweden dol zijn op hun karbonaadjes', vervolgen de deelnemers.

Vrijloopkraamhokdiscussie

Omdat gastspreker Lene Juul Pedersen van de Universiteit in Aarhus geveld was door corona, is de presentatie 's avonds overgenomen door Heleen van de Weerd, Animal Welfare Specialist bij het Engelse Chronos Sustainability en directeur eigenaar van het Neerlandse Cerebrus Advies. De presentatie ging over het vrijloopkraamhok. Vanuit de gedragswetenschap onderbouwde zij waarom zeugen in een vrijloopkraamhok beter hun natuurlijke gedrag kunnen tonen.

Een discussie volged vanuit verschillende oogpunten van de deelnemers over de voor- en nadelen van een vrijloopkraamhok. Er werd uitgebreid gesproken over de mogelijkheden en tegelijkertijd ook gekeken naar de problemen en een praktische invulling van een vrijloopkraamhok in het varkenshouderijsysteem.

Meer op de site van NAJK.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer