Varkenshouders+in+de+dop+doen+Zweden+aan+%282%29
Nieuws
© NAJK

Varkenshouders in de dop doen Zweden aan (2)

Bij de Swedish University of Agricultural Sciences in Uppsala werd het NAJK-gezelschap van 20 jonge varkenshouders vier presentaties voorgeschoteld. Anna Wallenbeck, senior lector dierwelzijn en onderzoeker, vertelde over haar verschillende onderzoeken naar staartbijten. Het voorspellen van staartbijten, inrichten van stallen en gebruik van stro kwamen aan bod.

Dierenwelzijnsonderzoeker Else Verbeek vertelde wat voor invloed een goede werking van darmen heeft op het varken. Het ging voornamelijk over het gebruik van probiotica om de darmflora bij dieren gunstig te beïnvloeden en de vergelijking tussen vrije-uitloop- en gangbaar gehouden varkens.

Een verbeterde darmwerking resulteert in minder stress, een beter geheugen en minder depressiviteit bij dieren waarbij proeven werden gedaan. De zoektocht naar de juiste probiotica voor en de meest praktische methode van toedienen bij varkens is nog in volle gang.

• Lees ook deel 1 van deze serie over de studiereis van het NAJK


Voedingsonderzoeker Johanna Friman ging in op het gebruik van kuilgras binnen de varkenshouderij. De verhouding 40 procent kuilgras en 60 procent standaard voer is volgens haar beter voor de varkensmaag. Daarnaast wordt het kuilgras als verrijkingsmateriaal voor het varken gezien, wat zorgt voor een beter dierenwelzijn.

Fijn kuilgras aangevuld met mengvoer werd bij varkens vergeleken met een rantsoen van volledig mengvoer. Dit leverde verrassende resultaten op: het gedrag en de gezondheid van de varkens verbeterden aanzienlijk.

Zeugen houden in groepen gaat niet altijd soepel

Linda-Marie Backeman Hannius, onderzoeker dieromgeving en -gezondheid, ging dieper in op het houden van zeugen in groepshuisvesting. Dit is al sinds de jaren tachtig verplicht in Zweden, maar ook hier loopt het nog steeds niet altijd soepel. Met name bij de introductie van gelten in de groep, daar vinden gevechten plaats om de rangorde.

Daarom is onderzoek gedaan naar het beste introductiemoment van gelten. In het kort was de conclusie: je kunt gelten beter snel na inseminatie in de groep introduceren dan later in de dracht. Gelten hebben bij een later introductiemoment meer verwondingen en blijven langer vechten. Dat is niet goed voor de vruchtbaarheid.

Meer op de site van NAJK.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer