KZB%2Dfamilievoerbakken+fikse+stap+voorwaarts
Achtergrond
© Verba

KZB-familievoerbakken fikse stap voorwaarts

'Een test met een KZB-familievoerbak in twee vrijloopkraamopfokhokken leverde een Duitse zeugenhouder zoveel voordelen op, dat rücksichtslos alle troggen werden vervangen', zegt Geert van Sambeek. 'Die vakman ervoer direct een enorme rust en betere dierprestaties.'

We worden door Van Sambeek ontvangen op het Duitse zeugenbedrijf van familie Niemann. 'Sinds 2014 heeft deze vooruitstrevende zeugenhouder een stal met kraamopfokhokken met vrijloopmogelijkheden. Deze manier van werken beviel Niemann prima', vertelt de Verba-salesmanager.

'De hogere kosten vanwege extra vloeroppervlakte, de hokken zijn elk 6 vierkante meter, verdient hij terug met betere productieresultaten en besparingen op arbeid. Denk aan het niet hoeven verplaatsen van biggen en het minder vaak schoonmaken en ontsmetten. Bovendien is het niet nodig om te investeren in de ruimte voor de biggenopfok', legt Van Sambeek uit.

Extra drinkbakjes voor de biggen naast de KZB-trog.
Extra drinkbakjes voor de biggen naast de KZB-trog. © Verba

Kraamzeugen zijn fitter en onverstoorbaar en presteren met minder voer toch beter

Geert van Sambeek, salesmanager van Verba

Toen de Duitse zeugenhouder het aantal vrijloopkraamopfokhokken met 140 stuks uit wilde breiden, werd stilaan duidelijk dat de nieuwe Duitse welzijnseisen strenger zouden worden dan die 6 vierkante meter. Hij oriënteerde zich samen met zijn stalinrichter op de mogelijkheden en besloot 7,1 vierkante meter per hok aan te houden.

'In het voortraject ontdekte Niemann de KZB-familievoerbak. De vakman zag meteen de voordelen van het samen uit een voerbak kunnen eten door de zeug en haar biggen', licht Van Sambeek toe. 'Dus vroeg hij in het najaar van 2021 of hij twee bakken met een vreetbreedte van 40 centimeter op zijn eigen bedrijf mocht testen.'

In twee hokken werden de normale troggen vervangen door de KZB-familievoerbakken. 'Wat de zeugenhouder direct opviel, was het verschil in gedrag van de zeugen en de biggen in die twee testhokken', geeft Van Sambeek aan. 'Doordat de zeugen zelf konden bepalen wanneer en hoeveel voer ze op wilden nemen, kregen ze een bepaalde rust over zich. Ze produceerden meer melk en waren socialer, omdat ze samen met hun biggen uit dezelfde voerbak konden eten en drinken. Hierdoor werden meer en een betere kwaliteit biggen gespeend.'

Tekst gaat verder na kader.

'KZB-big' presteert beter
3 procent meer biggen worden gespeend als ze worden geboren in kraamopfokhokken met KZB-familievoerbakken, in plaats van met troggen. Bij spenen op 28 dagen leeftijd weegt een 'KZB-big' gemiddeld 7,1 kilo, bijna 1 kilo meer dan een 'trogbig'. Met één soort biggenvoer in de KZB-bakken groeit een big in 47 dagen naar 31,2 kilo met een voerconversie van 1,56. Voorheen waren vier biggenvoeders nodig en was de voerconversie 1,66.

In de opfokfase zag Niemann de biggen in de KZB-testhokken ook zichtbaar beter presteren. 'Nadat de kraamzeugen werden gespeend, gingen de gespeende biggen in die twee hokken ongestoord door. Ze waren gewend aan het eten uit de familievoerbak waar vanaf dat moment speenvoer in de voorraadbak zat', licht de Verba-salesmanager toe. 'Bij de kraamopfokhokken met troggen hadden meer biggen moeite om te wennen aan de nieuwe situatie. Hierdoor zag Niemann groeiverschillen ontstaan.'

Helemaal overstag

Na een testronde was de Duitse zeugenhouder helemaal om. Ondanks de niet al te florissante omstandigheden in de varkenshouderij, besloot hij toch te investeren. Van Sambeek: 'Alle 160 troggen in de vrijloopkraamhokken werden rücksichtslos vervangen, omdat de direct te boeken winst zo groot was.'

Een systeem voor zeugenvoer en een voor biggenvoer.
Een systeem voor zeugenvoer en een voor biggenvoer. © Verba

Niemann realiseert een 3 procent hogere bigoverleving tot spenen en een 0,1 gunstigere voerconversie bij de biggen in het traject spenen tot 30 kilo, laat Van Sambeek weten. 'Daarnaast is de uitval van zeugen 3,5 procent lager. Ze zijn fitter, hebben een betere darmgezondheid en nemen in de kraamfase gemiddeld 1 kilo voer per dag minder op en presteren ook nog eens beter.'

De nieuwe kraamopfokstal die Niemann in mei 2022 in gebruik heeft genomen, is ook uitgerust met KZB-familievoerbakken. 'In elke kraamafdeling wordt gepresteerd in een oase van rust.' Dat bewijst Van Sambeek door een kraamhok binnen te gaan bij een zeug die haar biggen aan het zogen is. 'Ze kijkt niet op of om. Onverstoorbaar blijven de varkens doorgaan waar ze mee bezig zijn.'

Bedrijfsgegevens
Geert van Sambeek (63 jaar) ondersteunt familie Niemann in de Duitse deelstaat Nedersaksen bij het optimaal benutten van de KZB-familievoerbakken in driehonderd kraamopfokhokken met vrijloop. Niemann houdt zeugen met Deense genetica en verkoopt gemiddeld meer dan 32 Duroc-vleesbiggen per zeug per jaar. Na spenen groeien de biggen gemiddeld 512 gram per dag tot afleveren op 28 tot 30 kilo.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer