Vereneiwit+geknipt+voor+varkens+op+brij
Nieuws
© Varkens Archief

Vereneiwit geknipt voor varkens op brij

Door verenperswater met zuren te bewerken, maken drie samenwerkende partijen een alternatieve eiwitbron voor varkens. Verenperswater is een restproduct van de productie van verenmeel. De eerste bedrijven met vleesvarkens op brij hebben het vloeibare alternatief voor soja in het rantsoen opgenomen.

Een belangrijke doorbraak om soja-eiwit in voerrantsoenen terug te kunnen brengen, is het onder voorwaarden toepassen van dierlijke eiwitten. Varkens en pluimvee kunnen het hoogwaardige eiwit met gunstig aminozurenpatroon uitstekend verteren en optimaal benutten voor hun groei of eiproductie en gezondheid.

Desondanks blijft de drang naar het vinden van nieuwe eiwitrijke bijproducten van dierlijke oorsprong bestaan. Pionierende bedrijven als Noblesse Proteins en Looop hebben elkaar gevonden bij het beschikbaar krijgen van Protiplu. Noblesse maakt met behulp van restwarmte uit bijproducten van pluimveeslachterijen droge grondstoffen voor toepassingen in onder meer de voeding van dieren. Looop is een onafhankelijke partij voor verwaarding van bijproducten afkomstig uit de levensmiddelen- en fermentatie-industrie.

Gehydrolyseerd verenmeel

‘Protiplu is een vochtrijk bijproduct van gehydrolyseerd verenmeel dat varkens prima kunnen benutten’, zegt Edwin Huisken van Noblesse Proteins. 'Onder druk en door middel van stoominjectie worden veren in verschillende verbindingen gesplitst. Vervolgens wordt het vaste gedeelte gescheiden. Het vochtrijke residu gaat door een pers en het restproduct verenperswater blijft over. Looop zag er een prima grondstof in voor met brij gevoerde varkens. Daarom zijn we samen aan de slag gegaan om dat restproduct tot waarde te brengen.'

Samen met Jasmijn van Wakeren, product manager pigs bij Looop, heeft Huisken een half jaar gewerkt aan het beschikbaar krijgen van de nieuwe bron met dierlijk eiwit. Selko, het merk voor diervoederadditieven van Trouw Nutrition, is erbij gehaald voor een optimale houdbaarheid, bewaarcondities en hygiëne. Ook is uitgezocht hoeveel Protiplu in de brijrantsoenen voor de varkens kan worden gedoseerd als vervanging van soja-eiwit.

100 procent verteerbaar

Begin september hebben de eerste vleesvarkenshouders Protiplu in hun silo gekregen. 'Het product bevat gemiddeld 10 procent droge stof en is voor 100 procent te verteren. 80 procent in de droge stof bestaat uit eiwit en 15 procent uit vet', somt Huisken op. 'Varkenshouders met brijvoerinstallaties tonen veel belangstelling. Cijfers en praktijkervaringen verwachten we op korte termijn.’

Een voerspecialist wil wel wat eerste indrukken uit de praktijk delen. Hij begeleidt drie klanten met een brijvoerinstallatie die sinds kort Protiplu inzetten. ‘Ik zal het voorzichtig uitdrukken maar het heeft een aparte geur. De varkens deert het niet want die nemen de brij met een flink teruggeschroefde hoeveelheid soja-eiwit prima op’, zegt hij. ‘Daarnaast is het erg belangrijk om tijdens de opslag goed te mengen. Anders vindt er ontmenging plaats en gaat de smaakmaker, het energierijke pluimveevet, in de silo op het bijproduct drijven.’

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer