Flinke+strijd+om+circulaire+grondstoffen
Nieuws
© Looop

Flinke strijd om circulaire grondstoffen

Looop en Trouw Nutrition hielden dinsdag het Samen Circulair Event. Circulair worden vraagt om innoveren, samenwerken en het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden in de agrifoodsector.

'In Nederland zijn we wereldkampioen in het verwerken van natte bijproducten in de rantsoenen voor rundvee en varkens', zegt Coen Smits, duurzaamheidsdirecteur bij Trouw Nutrition. 'Ruim 5 miljoen ton wordt jaarlijks benut voor het produceren van dierlijke eiwitten. Zo verlaagt de veehouderij de CO2-footprint van het voedsel.'

Dat de CO2-footprint ook op de verpakkingen van vlees, zuivel en eieren wordt gezet, staat vast. Alleen is het volgens Smits nog steeds onduidelijk hoe circulariteit uniform meetbaar wordt gemaakt. 'De Europese of mondiale definitie is nog niet helder. Wel is het zo dat dat voeding van dieren en efficiënt omgaan met nutriënten een belangrijke pijler zal zijn. Precisievoeding met reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie die niet geschikt zijn voor humane consumptie is verduurzamen.'


Directeur Dick Kroot van Looop hekelt het getouwtrek om de CO2-belasting van een restproduct. 'De voedselindustrie wil een zo hoog mogelijke waarde, terwijl de veehouderij gebaat is bij een zo laag mogelijke waarde. Goede afspraken maken en overal dezelfde rekenregels hanteren is noodzakelijk', vindt hij.

Euro's zijn leidend

De agrifoodsector zet steeds meer in op circulariteit. Maar euro's zijn vaak leidend, wat een circulair voedselsysteem in de weg staat. 'Het is begrijpelijk dat er moet worden verdiend, maar er moet wel stabiliteit in de bijproductenstroom zijn', stelt Kroot.

'Een paar maanden geleden ging biergist naar de droging omdat de mengvoerindustrie plots hard aan grondstoffen trok. Nu de prijs en het aanbod van droge veevoergrondstoffen weer wat gunstiger zijn geworden, komt deze reststroom ineens weer nat beschikbaar. Nu moet het weer de varkenshouderij worden ingedrukt', zegt de directeur van Looop.

Petfood

Dezelfde ballon gaat op bij de concurrentie om de grondstoffen met de petfoodindustrie. Kroot: 'Daar zit meer geld, terwijl verwerken tot huisdiervoeders een lagere circulaire impact heeft dan het produceren van vlees, zuivel of eieren.'

Op zoek naar nieuwe producten licht Kroot met leveranciers het productieproces door. 'Zo proberen we samen bijproducten hoger te verwaarden en veehouders te voorzien van voeders waarmee ze duurzaam en rendabel vee kunnen houden.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer