EU%2Dexport+varkensvlees+daalt+fors+in+eerste+halfjaar
Nieuws
© Varkens Archief

EU-export varkensvlees daalt fors in eerste halfjaar

De export van varkensvlees uit de Europese Unie (EU) is in de eerste zes maanden van dit jaar met bijna 25 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een flinke groei van de export naar onder andere Japan, Korea en de Filipijnen heeft de forse afname van de export naar China deels gecompenseerd.

Volgens cijfers van de Europese Commissie is de uitvoer van varkensvlees naar China in het eerste halfjaar van 2022 afgenomen van 1,693 miljoen ton naar 676 miljoen ton. Een daling met ruim 1 miljoen ton, oftewel 60 procent. De export naar Hongkong ging van 108 miljoen ton naar 40 miljoen ton, een afname van 63 procent.

Belangrijkste reden voor de dalende exportcijfers naar China en Hongkong is de aangetrokken eigen productie. De prijzen in China waren hierdoor relatief laag. De laatste tijd trekken die prijzen weer aan en zijn er weer meer exportkansen.

Andere grootafnemers

Door de daling van de euro is varkensvlees uit de EU aantrekkelijker geworden voor andere Aziatische landen. Naar de andere grootafnemers van de EU, de Filipijnen, Japan en Zuid-Korea, nam de export dan ook flink toe. In percentage is de exportgroei naar Zuid-Korea met 65,5 procent het hoogst. Het gaat om een stijging van 73 miljoen ton naar 185 miljoen ton.

In hoeveelheid is de exportstijging naar Japan met 77 miljoen ton het hoogst. Het betreft een stijging van 45,4 procent waarmee de export naar Japan op 247 miljoen ton komt. De export naar de Filipijnen groeit met 36,8 procent en gaat van 68 miljoen ton naar 253 miljoen ton. Daarmee blijven de Filipijnen het tweede belangrijkste exportland voor de EU.

Kleinere afnemers

Van de kleinere afnemers stijgt de afzet van varkensvlees naar Maleisië procentueel gezien het meest. De groei betreft 137 procent van 9 miljoen ton naar 21 miljoen ton. De stijging naar Taiwan is in hoeveelheid groter van 23 miljoen ton naar 51 miljoen ton, maar procentueel met 127 procent nog net wat minder groot dan de toename naar Maleisië. Verder stijgt in hoeveelheid vooral de export naar Australië. Hierbij gaat het om een groei van 52 miljoen ton naar 90 miljoen ton, oftewel bijna 73 procent.

De oorlog in Oekraïne levert een exportgroei op van 59 procent. De uitvoer van varkensvlees gaat van 37 miljoen ton naar 58 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer