Duitsers+brengen+10+procent+minder+varkensvlees+op+de+markt
Nieuws
© Varkens Archief

Duitsers brengen 10 procent minder varkensvlees op de markt

Becijferingen van het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek (Destatis) wijzen uit dat de Duitse varkensvleesproductie in de eerste helft van dit jaar 10,1 procent lager is dan in 2021. Niet alleen zijn er minder varkens in Duitsland geslacht, ze wegen ook minder.

Destatis meldt dat slachterijen in de eerste zes maanden van 2022 samen 23,8 miljoen varkens hebben geslacht. Dit zijn er ongeveer 2,3 miljoen minder dan in dezelfde periode van 2021. Het aantal geslachte vleesvarkens in Duitse slachterijen is dus met 8,9 procent afgenomen.

De afname van het aantal dieren is een van de redenen waardoor de totale varkensvleesproductie lager is uitgevallen dan in de eerste helft van 2021. Volgens Destatis ligt de 2,3 miljoen ton varkensvlees die op de markt is gebracht zo’n 253.800 ton lager dan vorig jaar. Het vleesvolume is daarmee 10,1 procent kleiner dan in dezelfde periode van 2021.

Kilo lager slachtgewicht

De hogere daling komt omdat het gemiddelde slachtgewicht van de varkens met iets meer dan een kilo is afgenomen. Dit jaar levert een Duits vleesvarken gemiddeld 96,31 kilo geslacht gewicht.

Enerzijds komt de afname van het slachtgewicht door de krimpende Duitse varkensstapel, anderzijds doordat corona en Afrikaanse varkenspest een marktverstorend effect hadden. De afzet van slachtrijpe varkens verliep stroef waardoor dieren noodgedwongen langer op de boerderijen bleven.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer