Landbouwminister+krijgt+plan+van+aanpak+van+veehouderij
Nieuws
© Connecting Agri en Food

Landbouwminister krijgt plan van aanpak van veehouderij

De veehouderijsectoren werken aan een plan rondom innovaties, waarmee op korte termijn resultaten kunnen worden behaald op het gebied van emissiereductie. Dit willen ze aanbieden aan landbouwminister Henk Staghouwer, zodat hij dit mee kan nemen in zijn nieuwe perspectiefbrief.

De sectoren vragen in een brief aan Staghouwer aandacht voor hun plan. Innovaties komen volgens hen te langzaam op de markt, ook al onderkent de overheid dit en zijn er verschillende werkgroepen en taskforces aan het werk geweest.

De afgelopen maanden was Ruud Tijssens als kwartiermaker van de Innovatiegazant actief. Zijn rapportage wordt na het reces aan de bewindslieden aangeboden.

De veehouderijsectoren vinden het dringend tijd om tot actie te komen en hebben overleg gehad met Tijssens. Dit heeft geleid tot de brief aan de minister en een uitgewerkt voorstel tot een plan van aanpak. Hiermee nemen de veehouderijsectoren verantwoordelijkheid en willen ze de stap vooruit zetten.

Twee doorbraakinnovaties

Er moeten op korte termijn per sector – rundvee, varkens, kalveren, pluimvee en geiten – twee doorbraakinnovaties komen die binnen een jaar technisch en economisch zijn afgerond. Welke doorbraakinnovaties dat zijn wordt niet vermeld. Iedere sector zal die keuze dus op korte termijn moeten maken. Wel staat er in de brief dat er bij de innovaties ook keuzes horen over bronscheiding, mestverwerking en mestvergisting. Zodat er een eenduidig beeld komt om innovatie te versnellen en te stroomlijnen.

Volgend jaar moeten er dan minstens tien systemen in de toelatingsprocedure voor Regeling Ammoniak en veehouderij zitten en naar verwachting eind 2023 via een Voorlopige Erkenning voor de markt beschikbaar zijn.

Daarnaast moet binnen een jaar een project met sensor- en datasystemen worden gebruikt voor Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving in minimaal acht locaties van stalsystemen. In de loop van 2023 moeten er dan al in zevenhonderd stallen sensoren hangen voor het meten van ammoniak en methaan.

De veehouderijsectoren zijn de LTO-vakgroepen Melkveehouderij, Kalverhouderij, Geitenhouderij en Pluimveehouderij, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Producenten Organisatie Varkenshouderij, de Stichting Brancheorganisatie Kalversector en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

• Lees de hele perspectiefbrief in onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer