Uitscheiding+fosfaat+en+stikstof+varkens+stabiel+laag
Nieuws
© De Heus

Uitscheiding fosfaat en stikstof varkens stabiel laag

De uitscheiding van fosfaat door de varkensstapel blijft naar verwachting dit jaar gelijk aan die van 2021. Dat is de inschatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De varkenssector blijft daarmee flink onder de excretieplafonds.

Landbouwminister Henk Staghouwer meldt deze verwachting voor de stikstof- en fosfaatexcretie in een Kamerbrief. Die is gebaseerd op de cijfers die op 1 april 2022 beschikbaar waren. Die gegevens hebben onder andere betrekking op de omvang van de Nederlandse veestapel, het voerverbruik en de voersamenstelling. Maar zijn ook gebaseerd op bijvoorbeeld cijfers over de melkproductie en lichaamssamenstelling van de dierlijke producten en de uitscheiding van fosfaat en stikstof door de verschillende diergroepen.

De enige grote veranderingen zitten in 2022 naar verwachting bij de melkveestapel. Door een hoger fosforgehalte in de grasoogst van 2021 gaat de fosfaatexcretie volgens de berekeningen van het CBS omhoog en door een lager stikstofgehalte de stikstofexcretie juist omlaag.

De melkveesector blijft hiermee zowel onder het fosfaat- als het stikstofplafond. Bij de overige sectoren zijn er niet of nauwelijks veranderingen en die blijven ook allemaal onder de toegestane fosfaat- en stikstofplafonds. Dat geldt dan ook voor Nederland als geheel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer