Belgi%C3%AB+is+officieel+vrij+van+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

België is officieel vrij van Afrikaanse varkenspest

De Europese Commissie heeft België officieel vrij verklaard van Afrikaanse varkenspest. Dit opent de weg naar export van varkensvlees vanuit België naar derde landen en kan druk op de Europese markt weer enigszins verlichten.

Ruim twee jaar geleden op 18 september 2018 werd in de Belgische provincie Luxemburg een dood wild zwijn gevonden dat besmet bleek met Afrikaanse varkenspest. Daarna zijn stevige maatregelen genomen om het gebied weer vrij te krijgen van de besmettelijke ziekte. Daarbij werd gekeken naar de maatregelen die genomen zijn in Tsjechië. Dat land is er als eerste in geslaagd om een besmetting met Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen onder controle te brengen.

Hekwerk en zoektocht

De maatregelen waren onder andere een intensieve zoektocht naar kadavers en het plaatsen van hekwerken rondom het besmette gebied. Dat besmette gebied moest daarbij een paar keer worden uitgebreid. In een witte zone rondom het besmette gebied werden eerst de nog aanwezige zwijnen gedood en daarna zijn de zwijnen in het besmette gebied gedood.

Al ruim een jaar zijn er inmiddels geen besmette zwijnen gevonden. De laatste kadavers waren niet meer dan botten en al lang geleden gestorven. In totaal zijn er 5.415 kadavers en gedode zwijnen getest waarvan er 833 besmet bleken.

Export naar Azië

Na de officiële erkenning door de Europese Commissie is het nu wachten op de erkenning van deze status door China en andere Aziatische landen. Dan kan de export naar deze regio’s weer op gang komen. Dat is broodnodig nu de export uit Duitsland stil ligt omdat hier Afrikaanse varkenspest is uitgebroken onder de wilde zwijnen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer