Publieke+consultatie+Europees+dierenwelzijnsbeleid
Nieuws
© Dick van Doorn

Publieke consultatie Europees dierenwelzijnsbeleid

De Europese Commissie houdt een publieke consultatie over de strategie om het dierenwelzijn in de EU te verbeteren. Iedereen kan zich via een online enquête uitspreken over het belang van een Europese aanpak van het dierenwelzijn.

De Europese strategie voor de verbetering van het dierenwelzijn liep van 2012-2015. Doel van deze strategie was om ervoor te zorgen dat de al bestaande regels voor dierenwelzijn in alle Europese landen op dezelfde wijze worden gehanteerd. Het heeft onder andere geleid tot verplichte groepshuisvesting voor dragende zeugen, minimale oppervlaktenormen, normen voor dichte vloeren voor zeugen en opfokzeugen en normen voor de spleetbreedte. Die strategie was in 2018 geheel geïmplementeerd in alle Europese lidstaten.

De evaluatie van deze Europese dierenwelzijnsstrategie is in 2019 gestart, op advies van de Europese Rekenkamer. Hieruit moet duidelijk worden of het doel, een verbetering van het dierenwelzijn, ook is bereikt. De evaluatie is de basis van de toekomstige wetgeving.

Publieke consultatie

Alle direct betrokken partijen hebben hun inbreng gehad in de evaluatie. Als laatste onderdeel houdt de Europese Commissie nu een publieke consultatie. Iedereen kan aan deze consultatie meedoen. Denk aan bedrijven, burgers, consumenten, maatschappelijke organisaties en onafhankelijke experts van onderzoeksinstellingen. Maar ook Europese instanties, zoals de EFSA, de autoriteit voor de voedselveiligheid.

De consultatie is gestart op 23 maart en loopt door tot 15 juni. Deelname kan via het opgeven van een e-mailadres. Vervolgens moet worden ingelogd via een Facebook- of Twitteraccount. De deelnemers kunnen daarna aangeven of hun gegevens anoniem moeten blijven. De EU vraagt bedrijven en organisaties wel om zich te registreren in het EU-transparantieregister.

• Ga naar de publieke consultatie

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer