Afrikaanse+varkenspestuitbraken+blijven+toenemen
Nieuws
© Eigen Foto/ Onbekend

Afrikaanse varkenspestuitbraken blijven toenemen

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest blijft maar toenemen in Europa. Vooral in Duitsland en Polen zijn de aantallen dit jaar al weer groot.

In Duitsland zijn tot en met 1 maart dit jaar 394 met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen gevonden, blijkt uit data van het Friedrich Loeffler Institut. De meeste besmette zwijnen zijn gevonden in deelstaten Brandenburg en Saksen, maar ook in Mecklenburg-Vorpommern. In totaal staat de teller sinds de vondst van het eerste besmette zwijn op 9 september 2020 op 3.547. Het aantal uitbraken bij gehouden varkens staat sinds vorig jaar op vier.

Polen telt dit jaar meer uitbraken bij wilde zwijnen dan Duitsland. De Poolse autoriteiten melden 580 uitbraken met één of soms enkele zwijnen. Het Europese Animal Disease Information System (Adis) meldt 657 besmettingen in het land. Er zijn dit jaar in Polen nog geen varkensbedrijven besmet geraakt. Vorig jaar waren er wel 124 besmettingen op doorgaans backyard-bedrijven.

Italië

In Italië zijn tot nu toe 46 besmette zwijnen gevonden in de regio's Piemonte en Ligurië. Adis meldt ook een uitbraak bij gehouden varkens op 1 februari dit jaar. Bij de gehouden varkens zijn er in Roemenië 85 uitbraken geweest tot en met 25 februari. Servië telt elf uitbraken.

Bulgarije twee en Noord-Macedonië, Moldavië, Slowakije en Oekraïne ieder één uitbraak. Naast Polen en Duitsland zijn er veel uitbraken bij wilde zwijnen in Bulgarije (221), in Roemenië (203), Slowakije (146), Letland (135) en Hongarije (135). In heel Europa zijn er 2.003 uitbraken volgens Adis.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer