Dubbele+R%26amp%3BO+voor+negen+EU%2Dlanden+en+Engeland
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Dubbele R&O voor negen EU-landen en Engeland

Vanwege de uitbraken van Afrikaanse varkenspest is een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) verplicht onmiddellijk bij terugkomst in Nederland voor alle veewagens. Dit geldt niet alleen voor wagens die varkens vervoeren maar voor vervoer van alle evenhoevigen, dus ook voor runderen, schapen, geiten en herten.

Na het afleveren van de varkens of andere evenhoevigen is het voor iedere veetransport verplicht om een eerste R&O door te voeren. Komt een veewagen in landen waar een besmettelijke dierziekte als de Afrikaanse varkenspest onder gehouden varkens heerst, dan is bij terugkomst in Nederland onmiddellijk een tweede R&O verplicht.

Momenteel geldt die verplichting voor Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije. Voor Duitsland geldt de verplichting niet, omdat daar de Afrikaanse varkenspest niet meer bij gehouden varkens voorkomt. De tweede R&O geldt wel voor alle derde landen, de landen buiten de Europese Unie. Daartoe behoort dus ook het Verenigd Koninkrijk.

De tweede reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen moet plaatsvinden op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats, een roodvlees slachthuis of een verzamelcentrum voor evenhoevigen.

Bewijs van R&O

Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats, het slachthuis of verzamelcentrum. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de tweede R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) raadt varkenshouders aan om veewagens bij aankomst op het varkensbedrijf te controleren. Als een veewagen op het oog niet schoon is of de papieren niet op orde blijken te zijn, dan adviseert de POV om de veewagen weg te sturen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer