Aanzienlijk+minder+stalbranden+dan+in+andere+jaren
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aanzienlijk minder stalbranden dan in andere jaren

In dit kalenderjaar heeft het Verbond van Verzekeraars tot op heden twaalf stalbranden bevestigd, een stuk minder dan de in totaal 54 vorig jaar. Dat blijkt uit een brief van demissionair landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer over stalbranden.

Schouten heeft een ambitieuze doelstelling als het gaat om het verminderen van stalbranden, schrijft ze aan de Tweede Kamer. In 2026 wil ze dat het aantal dodelijke stalbranden in Nederland gehalveerd is ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar waren er 54 stalbranden, waarvan 26 met dodelijke afloop voor dieren. In totaal kwamen in 2020 108.794 dieren om door stalbranden, waarvan 106.900 stuks pluimvee.

Het aantal stalbranden, ook met dodelijke afloop voor dieren, was in 2020 het hoogst sinds 2014. Van de jaren ervoor zijn geen cijfers. In 2017 kwamen de meeste dieren om: 230.906. Dat jaar kwamen relatief veel varkens om (34.502), mede door een grote brand bij 'De Knorhof' in het Gelderse Erichem.

Helft oorzaak onbekend

Uit de Kamerbrief blijkt dat er nog veel onbekend is over de oorzaken van stalbranden. Zo is er geen sluitend bewijs dat knaagdieren een belangrijke veroorzaker zijn van stalbranden. Van de 54 stalbranden in 2020 was bij 25 branden de oorzaak onbekend, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Ook is niet bekend welke machines en elektrische installaties in stallen het vaakst brand veroorzaken.

Verder is niet bekend uit welk bouwjaar de stallen komen waar brand plaatsvond. Hierdoor kan niet worden vastgesteld of oude of juist nieuwe stallen vaker getroffen worden door brand. Ook is niet bekend welk soort/type stallen gevoelig zijn voor brand en in welke stallen het vaakst brand plaatsvindt.

Het is volgens Schouten 'inderdaad belangrijk' om meer oorzaken van stalbranden in kaart te krijgen. Hiervoor heeft ze een werkgroep ingericht met het Verbond van Verzekeraars en de brandweer. Bij de branden, waarvan de oorzaak wel bekend is, zijn de grootste veroorzakers slechte elektra en werkzaamheden in de stal. Met name door het verplicht stellen van de elektrakeuringen en de (brand)veiligheidscursus zal het risico op branden ten gevolge van slechte elektra of menselijk handelen verkleinen, verwacht Schouten.

Nieuwe regels eind 2022

De minister van landbouw zal eind 2022 nieuwe regels presenteren om stalbranden tegen te gaan. Er komt ook een maximum voor het aantal dieren per brandcompartiment, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft geadviseerd. Hiervoor moet nog wel het een en ander worden uitgezocht, geeft de minister aan.

Zo kan deze maatregel behoorlijke financiële consequenties hebben voor veehouders. 'Deze norm moet nog worden uitgewerkt', schrijft Schouten. 'Dit moet worden uitgewerkt in samenhang met andere relevante aspecten daarbij, zoals de bedrijfsvoering op de veehouderij, financiële aspecten, dierenwelzijn en diergezondheid.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer