Gerard+Driessen+trots+op+zijn+duurzame+locatie+Lierop
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Gerard Driessen trots op zijn duurzame locatie Lierop

Een brand in een van de vier stallen bij Driessen Vleesvarkens in april 2020 in Lierop strooide zand in de motor. Binnen negen maanden zaten er echter weer vleesvarkens in de herbouw. Ook verrees een zonnepark achter het bedrijf met een biogasinstallatie en vernieuwde gasverbrandingsmotor. Zoveel duurzaamheid rond een locatie kan zaterdag 25 september bekeken worden.

Er is altijd wat te doen als je vleesvarkenshouder bent met meerdere locaties. Met een team van bekwame medewerkers, structuur, regelmaat, vaste biggenleveranciers en afnemers van vleesvarkens houdt Gerard Driessen ritme in de bedrijfsvoering. De motor haperde afgelopen jaar bij de locatie in het Brabantse Lierop, waar zijn varkensavontuur veertig jaar geleden begon.

Aan de Lungendonk moest een door brand vernielde stal in rap tempo worden herbouwd. 'Het betrof een herbouw op de putmuren en het oude fundament', blikt de 62-jarige in het Groningse Nieuwolda woonachtige ondernemer terug. 'Een exacte kopie wat betreft milieumaatregelen, maar wel bij de tijd gebracht op gebied van brandveiligheid en dierenwelzijn.'

Geoliede machine

Vrijdag 17 april 2020 staat in Driessens geheugen gegrift. 'Midden in de nacht kreeg ik in Groningen een telefoontje met de mededeling dat de zichtstal in brand stond. Gelukkig was er geen persoonlijk letsel en opereerde de brandweer binnen een half uur met vijftig tot zestig mensen als een geoliede machine aan schadebeperking en bijbehorende communicatie.'

De herbouwde stal is exacte kopie, maar op meerdere punten bij de tijd gebracht

Gerard Driessen, varkenshouder uit Nieuwolda

Zelf was hij op dat moment machteloos. 'Mijn dochter Linda en onze medewerkers werden echter perfect ondersteund door stichting Salvage. Medewerkers daarvan waren als eerste ter plekke om op alle mogelijke vlakken hulp te bieden.'

Een geluk bij deze pech, waarschijnlijk veroorzaakt door de luchtwasser, was dat de windrichting gunstig stond. De brand betrof de buitenste varkensstal die via een centrale gang gescheiden was van de andere stallen en de biogasinstallatie. 'De brandweer stelde direct de verbinding tussen de stallen veilig, waardoor overslaan is voorkomen. De stal met ruim 1.800 vleesvarkens was helaas niet te redden', meldt hij op nuchtere toon.

'Wij zijn zo snel mogelijk in de auto gestapt en toen we om half zes in de ochtend arriveerden, was het hele brandweercircus alweer weg. Mijn bedrijfsleiders John Bennenbroek en Arjan Verbeek (midden en rechts op de foto) en de medewerkers waren er helemaal kapot van en zaten er verslagen bij.'

Van links naar rechts: Gerard Driessen, John Bennenbroek (bedrijfsleider Greenlake) en Arjan Verbeek (bedrijfsleider Driessen Vleesvarkens).
Van links naar rechts: Gerard Driessen, John Bennenbroek (bedrijfsleider Greenlake) en Arjan Verbeek (bedrijfsleider Driessen Vleesvarkens). © Studio Van Assendelft


Emotie laten zakken

Na rustig samen koffie te hebben gedronken, zakte de eerste emotie weg. 'Vereend wilden we weer zo snel mogelijk terug naar normaal. Het voeren van de varkens en produceren van biogas en groene energie moest doorgaan. Dat gaf ons extra energie', stelt Driessen. Zelf nam hij de communicatietaken voor zijn rekening.

'Ik kreeg in een uur tijd zo'n vijftig telefoontjes van journalisten die een reactie wilden en vroegen om voor hun camera's te verschijnen. Een telefonische reactie kregen ze, maar persoonlijk contact en het maken van beelden heb ik afgehouden. Coronamaatregelen en het samenscholingsverbod hebben mede gezorgd dat er nul komma nul activisme is geweest, maar de impact is enorm.'

Experts van de verzekeraars waren er die bewuste ochtend ook al snel bij. Een paar uur later werd alles vrijgegeven en in de namiddag kon het afvoeren van de kadavers al beginnen. Driessen: 'Aan het beeld van de bijna slachtrijpe dieren in de hokken was te zien dat ze niet in paniek waren geraakt. In hun slaap zijn ze overvallen door de fatale brand.'

Bij het afwikkelen van zo'n incident is begeleiding door schade-experts van onder meer DLV Advies noodzakelijk. 'Er komen ontzettend veel specifieke dingen en details bij kijken. Met hun ervaring helpen ze om het totaalplaatje goed neer te zetten', verduidelijkt Driessen. 'Ook beoordeelden ze tijdens de sloop de constructie. Daaruit bleek dat de betonnen keldervloer en putwanden degelijk genoeg waren en niet hoefden te worden gesloopt.'

Door deze meevaller bleef hem een tijdrovend vergunningentraject bespaard. Bovendien werkte gemeente Someren constructief en voortvarend mee. Binnen vier weken na aanvraag werd de herbouwvergunning afgeven. De eerste biggen werden januari dit jaar weer opgelegd in de zichtstal met luchtwasser. 'Er zit nu een leeftijdsverschil van 39 jaar tussen mijn oudste en nieuwste vleesvarkensstal.'

Varken op zijn Best

De varkens met 1 ster Beter Leven-keurmerk worden geleverd in het concept Varken op zijn Best van Meat Friends. De 6.500 vleesvarkens krijgen brijvoer en alle mest bewerkt Driessen al ruim tien jaar op zijn eigen bedrijf met een biogasinstallatie met warmtekrachtkoppeling. 'Onlangs is een nieuwe gasverbrandingsmotor geïnstalleerd. We kunnen dus zo'n tweeduizend huishoudens twaalf jaar weer constant van groene stroom voorzien', geeft de veehouder aan.

'Met de restwarmte verwarmen we de stallen, hygiëniseren we digestaat en drogen we hout voor een tuinmeubelmaker', somt hij op. Een mooie aanvulling op zijn bedrijf is het Zonneparken Someren-project op 5 hectare grond die hij in 2008 verkocht. 'Deze activiteiten vormen een duurzaam geheel.'

Open dag vleesvarkensstal Driessen
Varkensbedrijf Driessen, Greenlake Systems en Zonneparken Someren houden zaterdag 25 september samen een open dag op de vleesvarkenshouderij. Tussen 13.00 en 17.00 uur kunnen belangstellenden de varkens in de nieuwe zichtstal met luchtwasser en biogasinstallatie bewonderen. In de stal aan de Lungendonk 14 in Lierop geldt eenrichtingsverkeer.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer