Vijf+finalisten+Het+Beste+Idee+van+Varkensland+zijn+bekend
Nieuws
© HBIVV

Vijf finalisten Het Beste Idee van Varkensland zijn bekend

Ralf Theelen, Marrit van Engen, Eelco van de Hoef, duo Kirsten van Hees en Joost Thijssen en het echtpaar Coen en Marlijn van Gorp zijn de vijf finalisten van Het Beste Idee van Varkensland. Ze nemen het tegen elkaar op tijdens de finale op 9 december 2021.

Ralf Theelen is als finalist geselecteerd voor zijn idee om een mechanische brandklep in ventilatiesystemen te ontwikkelen, zodanig dat het ventilatiekanaal in een varkensstal mechanisch sluit bij 60 graden. Daardoor wordt brand in het afzuigkanaal voorkomen.

Marrit van Engen diende haar idee in voor het signaleren van de luchtstroming met sliertjes. Haar idee is geïnspireerd op een zeilboot waar telltales, een soort sliertjes aan het zeil die de luchtstroming zichtbaar maken. In de stal kan aan de sliertjes worden gezien of de ventilatie goed is afgesteld en of er veranderingen zijn in de luchtsnelheid in de stal.

Agrumix Wroetstimulans

Eelco van de Hoef is als finalist genomineerd voor zijn idee van de Happy Feeder en Agrumix Wroetstimulans. Dat is een samenwerkingsverband tussen Fokbedrijf Hendriks, Smits Agro en AgruniekRijnvallei om volautomatisch verrijkingsmateriaal aan varkens te verstrekken.

Wanneer de varkens met de ketting gaan spelen, valt er een smakelijke structuurmix als beloning uit. Varkens worden gestimuleerd door middel van wroeten, ruiken, bijten en kauwen om het verrijkingsmateriaal te onderzoeken.

Managementmaatregelen

Het duo Kirsten van Hees en Joost Thijssen is geselecteerd voor hun idee om via een test inzicht in darmgezondheid te krijgen, waaruit de gezondheid en het welzijn van varkens is af lezen. Op basis van deze gegevens kunnen vervolgens managementmaatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld het inzetten of aanpassen van bepaalde voeding, voeradditieven en medische behandeling voor dieren die dit nodig hebben.

Tot slot is het echtpaar Coen en Marlijn van Gorp genomineerd voor hun idee voor gezonde krulstaarten. Met hun voertechniek bieden ze het varken voeding die rust geeft in de darmen. Dat zorgt niet alleen voor goede opname van fosfaten, mineralen en aminozuren, waardoor niet of nauwelijks ammoniak en geur wordt uitgestoten, maar ook voor minder bijtgedrag.

Positief verrast

Melkveehouder Erik Valk, opgegroeid in de varkenshouderij, is voorzitter van de adviescommissie die de inzendingen mocht beoordelen. 'Ik ben positief verrast dat zoveel inzenders de moeite hebben genomen om een idee in te dienen. Opvallend is dat dit jaar veel praktische ideeën zijn ingestuurd door de varkenshouders zelf. Mooi om te zien dat er zoveel kennis onder boeren is en dat ze van elkaar willen leren.'

Tijdens de finale avond pitchen vijf finalisten en de winnaars van de Studenten Wildcard hun kansrijke ideeën voor de varkenshouderij. Ze dingen zo mee naar de titel Het Beste Idee van Varkensland 2021. Het Beste Idee wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer