Rabobank%3A+daling+exportafhankelijkheid+door+AVP
Nieuws
© Varkens Archief

Rabobank: daling exportafhankelijkheid door AVP

De Afrikaanse varkenspest-situatie in Duitsland heeft brede implicaties voor de rest van Europa, zoals krimp van de markt. Dat stelt Rabobank in zijn jongste rapport over het virus. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) markeert bij de oosterburen een omslag voor de Duitse varkensvleesindustrie.

Sectormanager varkenshouderij Rene Veldman geeft aan dat het van alle tijden is dat in de varkenshouderij een marktevenwicht herstelt door correctie van vraag en aanbod. 'Het herstel vindt sneller plaats bij een dieper prijsdal. Daarnaast is het gebruikelijk dat het aanbod afneemt daar waar de financiële druk het grootst is. Er kunnen echter regionaal ook andere redenen aan de krimp van de productie ten grondslag liggen, zoals AVP en nieuwe wet- en regelgeving.'

Vooralsnog is er in Europa een overaanbod van varkensvlees als gevolg van verminderde export naar China. Het effect is dat de gemiddelde varkensprijzen dalen ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Om een voorbeeld te geven: in week 36 was dit 11 procent lager.

Chinese varkensstapel groeit

In het rapport schrijft Rabobank te verwachten dat de Chinese import in de eerste helft van 2022 licht herstelt, waardoor de Europese markt tijdelijk weer in evenwicht komt. Maar omdat China de Afrikaanse varkenspest beter beheerst en de varkensstapel verder groeit, is de verwachting dat de Chinese import van varkensvlees voor heel 2022 lager uitpakt dan in 2021.

In landen die te maken kregen met handelsbeperkingen na de AVP-uitbraak, zoals Duitsland en België, krimpt de markt al. Duitsland zal langere tijd minder exporteren, niet alleen omdat China minder varkensvlees importeert, maar ook omdat de Duitse productie daalt.

Zelfvoorzieningsniveau

Een daling van het zelfvoorzieningsniveau in Europa sluit aan bij Rabobanks visie op de land- en tuinbouw in 2030. Daarin stelt de bank dat de export buiten Europa van producten die minder onderscheidend zijn steeds meer onder druk komt staan.

'Het is belangrijk dat ondernemers in de varkenshouderij zich richten op het verwaarden van toegevoegde waarde', zegt Veldman. 'Daarnaast blijkt vooral gedurende een prijsdal dat er meer behoefte is aan financiële stabiliteit en weerbaarheid. Samenwerken en de krachten bundelen is daarvoor het devies.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer