Vierde+besmette+bedrijf+Duitsland+is+gesloten+varkensbedrijf
Nieuws
© Henk Riswick

Vierde besmette bedrijf Duitsland is gesloten varkensbedrijf

Een bedrijf met 1.000 zeugen en 8.000 vleesvarkens in Vogelsang blijkt het vierde met Afrikaanse varkenspest besmette bedrijf te Duitsland te zijn. Dat maakte landbouwminister Till Backhaus van de deelstaat Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommeren bekend.

De besmetting is gevonden op een van de drie vleesvarkenslocaties waar 4.000 vleesvarkens liggen. De andere vleesvarkenlocaties en het zeugenbedrijf worden nu onderzocht. In de 3 kilometerzone en de 10 kilometerzone rond het bedrijf liggen 20 andere varkensbedrijven waarvan deels kleine. Alle bedrijven worden nu onderzocht op Afrikaanse varkenspest.

Grote vraag is hoe het bedrijf besmet is geraakt. Dat wordt nu onderzocht door het Friedrich Loefler Instituut. De bioveiligheidsmaatregelen op het bedrijf waren goed. Verder zijn er nog geen besmette wilde zwijnen gevonden in de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, ook al zit de besmetting in het noorden van deelstaat Brandenburg en het westen van Polen dichtbij.

In de regio Rostock waarin Vogelsang ligt, zijn dit jaar 890 varkens en 40 willde zwijnen steekproefsgewijze onderzocht en daarbij is geen besmetting met Afrikaanse varkenspest vastgesteld.

Wel blijven slachten

Deelstaatminister Backhaus heeft de grote nabijgelegen slachterijen in Kellinghausen en Weissenfels van Tönnies en in Perleberg van Vion opgeroepen wel vleesvarkens uit Mecklenburg-Vorpommern te blijven slachten om zo welzijnsproblemen te voorkomen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer