Big+van+wild+zwijn+in+Meckelenburg+AVP%2Dbesmet
Nieuws
© iStock

Big van wild zwijn in Meckelenburg AVP-besmet

In de buurt van Parchim in het Duitse Meckelenburg-Vorpommern werd tijdens een drijfjacht een dode big van een wild zwijn gevonden, waarbij Afrikaanse varkenspest (AVP) is vastgesteld. Parchim ligt ruim 100 kilometer onder Rostock waar vorige week AVP werd vastgesteld op een bedrijf met vierduizend vleesvarkens.

Toen vorige week het virus de kop op stak op het vleesvarkensbedrijf was de herkomst onbekend. In Mecklenburg-Vorpommern waren tot dan toe geen besmette wilde zwijnen gevonden. Dat is nu wel het geval. Het Friedrich-Loeffler-Instituut heeft woensdag de besmetting bevestigd.

De big zou een hoge 'viral load' hebben, maar was fysiek nog ongedeerd. Dat voedt de hoop dat het om een relatief recente epidemische intrede gaat, meldde de deelstaatminister van Landbouw Till Backhaus in een persconferentie donderdagmorgen.

Bloedmonsters

Nu het Friedrich-Loeffler-Instituut de AVP-besmetting heeft bevestigd, worden alle zeventien wilde zwijnen onderzocht die tijdens de jacht zijn gedood. In de loop van dit jaar werden bloedmonsters van in totaal 128 wilde zwijnen en 1.503 varkens onderzocht op het virus.

De districtsbeheerder van Ludwigslust-Parchim zei in de persconferentie dat de zoektocht is begonnen naar nog meer wilde zwijnen. Dat gebeurt met speciale drones en speurhonden. De gebiedsindeling voor de uitsluitingszone II en het kerngebied wordt donderdag bepaald, zodat begonnen kan worden met de bouw van een hek.

Volgens deelstaatminister Backhaus zijn er 106 varkensbedrijven met in totaal 25.000 tot 30.000 dieren binnen de beperkingszones. Er zouden 98 kleinere bedrijven zijn met minder dan honderd dieren en acht grotere bedrijven.

Resultaat sequentiebepaling

Het is nog steeds onduidelijk waar de besmette big vandaan komt en welk type AVP-virus het dier bij zich droeg. Het resultaat van de sequentiebepaling van de ziekteverwekker wordt vrijdag verwacht. Ook het resultaat van het epidemiologisch onderzoek naar de bron in Rostock is nog niet beschikbaar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer