Geen+andere+varkenspestuitbraken+in+Mecklenburg
Nieuws
© Henk Riswick

Geen andere varkenspestuitbraken in Mecklenburg

Uit intensief onderzoek blijkt dat de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern beperkt is tot één bedrijf. Ook bij wilde zwijnen is de besmettelijke ziekte niet aangetroffen.

Deelstaatminister Till Backhaus van Landbouw maakte dat bekend tijdens een persconferentie. In de afgelopen week zijn zeshonderd monsters van gehouden varkens onderzocht op Afrikaanse varkenspest en 44 monsters van wilde zwijnen. Bij geen van die monsters is de virusziekte aangetroffen. Daarnaast is intensief met een drone en speurhonden gezocht naar kadavers van wilde zwijnen. Die zijn rondom het bedrijf niet gevonden. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest blijft dus beperkt tot de ene locatie van vierduizend vleesvarkens in Latendorf.

De varkens op dit bedrijf zijn gedood en afgevoerd en het bedrijf is al volledig gereinigd en ontsmet. De risico's op verdere verspreiding zijn daarmee volgens Backhaus verdwenen. Over drie maanden verwacht de landbouwminister dan ook dat deelstaat Mecklenburg-Vorpommern weer de vrije status verkrijgt. Want dat kan na drie maanden, terwijl het na een uitbraak bij wilde zwijnen een jaar duurt voor de vrije status weer verkregen kan worden.

Herkomst nog onbekend

De herkomst van de uitbraak op het vleesvarkensbedrijf is nog niet duidelijk. Het gevonden virus vertoont wel verwantschap met het Afrikaanse varkenspestvirus dat in de Duitse deelstaat Brandenburg en West-Polen is gevonden, dus op de een of andere manier komt het hier vandaan. Het traceringsonderzoek door het Friedrich Loeffler Institut loopt nog en heeft nog geen uitsluitsel opgeleverd.

In de besmette zone en bufferzone liggen vijftien bedrijven met minder dan honderd varkens en vier bedrijven met meer dan duizend varkens. De varkens van de kleine bedrijven worden opgekocht en ook van de grote bedrijven kunnen varkens worden opgekocht, als de afzet niet lukt. Voor de bedrijven buiten de spergebieden zijn geen problemen met de afzet te verwachten.

Backhaus heeft met de drie grote slachterijen waar de varkens naartoe gaan gesproken. Die hebben beloofd de varkens tegen de normale tarieven af te nemen. Wel zal het gepaard gaan met veel extra onderzoek en papierwerk om alle risico's te vermijden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer