Ballfeeder+staat+op+de+kaart+dankzij+%27Beste+Idee+van+Varkensland%27
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Ballfeeder staat op de kaart dankzij 'Beste Idee van Varkensland'

Daan Smits uit Nilsterode heeft flink wat naamsbekendheid gekregen dankzij zijn deelname aan 'Het Beste Idee van Varkensland' (HBIV). In 2020 was hij met de ballfeeder een van de finalisten. Een nieuwe editie van HBIV is inmiddels gestart.

In de editie van 2020 was de Brabantse ondernemer met de ballfeeder een van de vijf finalisten. Het hokverrijkingsproduct dat hij bedacht is een ruwvoerdosator met een rubberen bal.

Telkens als een big de bal die op de hokafscheiding is gemonteerd met de neus omhoog 'wroet', valt een kleine hoeveelheid drooggeperst luzerne of ander structuurrijk voer op de dichte vloer.

Omdat corona rondom de vijfde editie van HBIV zorgde voor allerlei beperkingen, benaderde Smits Groba Voedersystemen. Samen werkten zij het idee verder uit tot de Welfare Ballfeeder. Die voldoet aan alle eisen van het welzijnsbesluit: eetbaar, wroetbaar, kauwbaar, afbreekbaar, vernieuwend, bereikbaar, beschikbaar en schoon.

Ballfeeder op Dutch Pork Expo

Tijdens de Dutch Pork Expo op 12 en 13 oktober in Den Bosch is de ballfeeder voor het eerst te zien op een beurs. 'Met name vanuit Duitsland is veel belangstelling voor het product. Daar zijn de welzijnseisen nog strenger dan hier', stelt Smits.

Het thema van de zesde editie van HBIV in 2021 gaat over hoe de varkenshouderij zich kan verbeteren of toekomstproof kan maken. Ideeën kunnen tot 1 november worden ingediend via hetbesteideevanvarkensland.nl. De finale is op 1 december van dit jaar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer