Welfare+Ballfeeder+laat+biggen+harder+groeien
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Welfare Ballfeeder laat biggen harder groeien

De finale van Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV) vindt donderdag plaats. Een van de finalisten is zeugenhouder Daan Smits uit Nistelrode. Hij bedacht een hokverrijker. Sinds hij met deze Welfare Ballfeeder experimenteert, zijn de resultaten bij zijn biggen verbeterd.

Smits bedacht het hokverrijkingsproduct, een soort ruwvoerdosator met een rubberen bal. Telkens als een big de bal, in de op de hokafscheiding gemonteerde unit, met de neus omhoog 'wroet', valt een kleine hoeveelheid drooggeperst luzerne of ander structuurrijk voer op de dichte vloer.

De zeugenhouder kwam op het idee nadat hij een zware, rubberen bal van zijn hond in een oude voerdosator liet vallen en het daarna in het hok hing bij de zeugen. 'Zo'n simpel idee en het werkte!'

Eenvoudig en doeltreffend

Smits benaderde Groba, een bedrijf in voedersystemen. Dat was direct enthousiast over het eenvoudige, maar doeltreffende systeem. Samen ontwikkelden ze de Welfare Ballfeeder. Volgens Smits voldoet zijn vinding aan alle eisen van het welzijnsbesluit. Hij somt op: 'Het moet eetbaar, wroetbaar, kauwbaar, afbreekbaar, vernieuwend, bereikbaar, beschikbaar en schoon zijn. De ballfeeder is ook nog eens duurzaam en vernieuwend.'

Inmiddels zijn er diverse proeven gedaan met de Welfare Ballfeeder. De resultaten zijn veelbelovend. De ballfeeder blijkt geschikt voor alle categorieën varkens. 'Dat wil zeggen voor zeugen en biggen, zowel in het kraamhok als bij de gespeende biggen. Maar ook bij vleesvarkens is hij goed toepasbaar', stelt Smits.

Harder groeien

'De resultaten op mijn bedrijf zijn flink verbeterd sinds februari. De biggen zijn sindsdien gemiddeld 20 gram per dag harder gegroeid', gaat Smits verder. Samen met de HBIVV-finalisten pitch hij donderdag 10 december via een onlinebijeenkomst zijn idee voor een deskundige jury.

De winnaar van de innovatiewedstrijd wordt in contact gebracht met mensen en organisaties die helpen het plan gestalte te geven. Als Smits de finale wint, wil hij kijken of zijn uitvinding is uit te breiden of door te ontwikkelen voor andere diercategorieën.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer