Biggen+vinden+plateau+geweldig
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Biggen vinden plateau geweldig

Voor gespeende biggen is een plateau in het hok een waardevolle aanvulling. Alle biggen gebruiken het plateau en het helpt bij het indelen van de ruimte in functiegebieden. Dat concludeert de Diergeneeskundige Universiteit in Hannover na onderzoek.

De universiteit heeft het project uitgevoerd in opdracht van het QS-wetenschapsfonds. Het project moest aantonen wat het effect is van een plateau op de dieren zelf, de hygiëne in het hok en op het stalklimaat.

De biggen gebruiken het plateau intensief, gedurende de hele opfokperiode. Het plateau heeft een positief effect op het scheiden van de functiegebieden: eten, rusten en activiteit. Tijdens het project bleek dat 99 procent van de biggen het plateau ook daadwerkelijk gebruikt. Het maakt niet uit of het mannelijke of vrouwelijke dieren zijn. Hoe zwaarder de dieren worden, hoe meer het plateau wordt gebruikt.

Positief effect op gedrag en groei

Het plateau heeft een positief effect op het gedrag. Er zijn minder rangordegevechten tussen de dieren in vergelijking met een hok zonder een plateau. In de tweede helft van de opfokperiode waren er ook minder huidbeschadigingen bij de biggen dan in een hok zonder plateau. De biggen in de hokken met een plateau hadden niet alleen een positief effect op het gedrag. De dieren presteren ook beter. De biggen in de hokken met een plateau groeiden gemiddeld 23 gram per dag meer over de hele opfokperiode van 41 dagen. Dat effect werd vooral bereikt in de tweede helft van de opfok.

Het stalklimaat werd niet negatief beïnvloed door het plateau. Wel is de hygiëne wat minder bij gebruik van een plateau. Het plateau dat in dit onderzoek werd gebruikt, had een kunststof roostervloer, net als de rest van het hok. Daardoor kon er mest op de biggen vallen die eronder liepen. De dieren waren in de hokken met plateau dan ook vuiler.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer