Rus+eet+27+kilo+varkensvlees
Nieuws
© Premium Porc Group

Rus eet 27 kilo varkensvlees

De bijna 145 miljoen Russen zijn in 2 jaar tijd gemiddeld 1,5 kilo meer varkensvlees gaan consumeren. Per hoofd van de bevolking werd vorig jaar een recordhoeveelheid van 27 kilo gegeten. Dit jaar stijgt de consumptie naar verwachting met 3 procent aangejaagd door de groeiende inlandse varkensproductie. Kip is het meest populaire stukje vlees met 34 kilo.

De varkensvleesproductie groeide in 2020 met 9 procent naar 5,5 miljoen ton, becijferen experts van de Russische agrarische bank. Die opgevoerde productie, met name door grootschalige varkensbedrijven die 11 procent meer produceerden, heeft de vleesconsumptie opgedreven. De productiekosten van varkensvlees zijn lager geworden (3 procent lagere varkensprijs ten opzichte van 2019) en de consumentenprijzen zijn zelfs met 10 procent afgenomen. Daarentegen zijn de productiekosten in de zeugenhouderij in de loop van 2020 met 15 tot 20 procent gestegen en zijn de marges flink afgenomen.

De zelfvoorzieningsgraad voor varkensvlees is ruim over de 100 procent gekomen. Van de totale uitgaven aan voedsel besteden Russen ongeveer 14 procent voor de aankoop van vlees.

Verwachtingen 2021

De Russische agrarische bank verwacht voor dit jaar opnieuw een stijging van de varkensvleesconsumptie. Een Rus gaat 3 procent meer eten en de inlandse varkensvleesproductie zal 4 tot 5 procent groeien. Het groeiende overaanbod van varkensvlees zet druk op de import en export van varkensvlees. De import is afgelopen jaar gedecimeerd tot 8.300 ton. De verwachting is dat de export dit jaar zal groeien naar een recordhoeveelheid van 250.000 ton, als een besmettelijke dierziekte tenminste geen roet in het eten gooit.
Lees het hele artikel op Agro berichten buitenland.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer