Rusland+verhoogt+varkensproductie+tot+2025+fors
Nieuws
© Henk Riswick

Rusland verhoogt varkensproductie tot 2025 fors

Rusland wil de varkensstapel de komende vijf jaar met 50 procent uitbreiden. Daar rekent de Russische viceminister van Landbouw Jumbulat Khatuov op, meldt PigProgress. Het land zal dan meer varkensvlees gaan exporteren.

De afgelopen jaren hebben aangetoond dat Rusland de expansie serieus neemt. Afgelopen jaar nam de productie ook al met 10 procent toe. Sinds 2015 is de varkenspopulatie met 1,2 miljoen dieren gegroeid. Daarvan wordt 90 procent gehouden in stallen die zijn gebouwd naar westerse maatstaven.

Dat zei Khatuov onlangs tijdens een bijeenkomst in Moskou. In Rusland wordt voornamelijk gewerkt aan het verbeteren van de logistiek, het opbouwen van een binnenlandse fokkerij en het uitbreiden van de export.

Geen import varkensvlees

In 2020 stopte Rusland voor het eerst in dertig jaar met de import van varkensvlees. 'We zijn de hoek om. In het begin van de jaren 2000 moesten we grote hoeveelheden varkensvlees importeren, nu zijn we 100 procent zelfvoorzienend', benadrukt Yuri Kovalev, president van de Russian Union of Pork Producers (RUPP). Met het oog op het toenemende aanbod zijn er ook in Rusland zorgen over dalende prijzen.

Tot nu toe heeft de toenemende binnenlandse consumptie van varkensvlees het stijgende aanbod gecompenseerd. Maar als het verbruik stilvalt, ontstaat al snel prijsdruk. Maar marktexperts zien nog ruimte voor verbetering: de consumptie per hoofd van de bevolking bedraagt ?nu 28 kilo per jaar. Russische varkenshouders maken zich ondertussen meer zorgen over de voerkosten. De verwachting is dat de productiekosten in 2021 10 tot 15 procent zullen stijgen.

Grote exportbestemmingen

Nu de binnenlandse aanvoer veilig is gesteld, richt Rusland zich steeds meer op de export. Het land wil de export van varkensvlees tegen 2024 met 400.000 ton verhogen. In de eerste negen maanden van 2020 is de export al verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tegen het einde van het jaar zou de export moeten stijgen tot 190.000 ton.

Naast bijproducten wil Rusland in de toekomst meer hoogwaardige stukken vlees exporteren. De belangrijkste doellanden zijn Oekraïne, Wit-Rusland, Vietnam en Hongkong. Naar China kan Rusland voorlopig niet exporteren, zolang het land nog kampt met uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer