Grote+Russische+bedrijven+prooi+van+pestvirus
Nieuws
© Premium Porc Group

Grote Russische bedrijven prooi van pestvirus

In Rusland is Afrikaanse varkenspest (AVP) endemisch aanwezig. Onder wilde zwijnen en op backyard farms blijft het virus zich verspreiden. Maar in de afgelopen weken zijn meerdere grote varkensbedrijven in Rusland besmet geraakt, mogelijk door besmette knagers.

Rusland meldt met regelmaat nieuwe uitbraken van AVP bij wilde zwijnen en kleine varkensbedrijven. Maar dat grote varkenshouderijen worden getroffen door het virus komt niet zo vaak voor. Met name de strenge biosecurity en vergaande maatregelen om elke vorm van insleep te voorkomen, zijn daar debet aan.

Desondanks weet het Afrikaanse varkenspestvirus af en toe binnen de hekwerken te komen en dieren te besmetten. Afgelopen weken zijn er drie hele grote Russische varkenshouderijen besmet geraakt in regio Tverskaya Oblast, ten noordwesten van Moskou.

AVP-verdenking

Het eerste bedrijf met 49.500 varkens is op 6 december getroffen. Bij een bedrijf met ruim 55.000 varkens werd de melding van AVP-verdenking gedaan op 10 december. Het derde grote bedrijf in dezelfde regio met ongeveer evenveel varkens werd drie dagen later verdacht.

In hetzelfde gebied is ook nog een varkensbedrijf met 335 varkens besmet geraakt. Op 17 december werd officieel bekendgemaakt dat alle vier de bedrijven positief zijn getest op AVP.

Knagers willen naar binnen

In de regio Samara, nabij de grens met Kazachstan, is ruim een week geleden Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij een bedrijf met 17.000 varkens. De Russische veterinaire autoriteiten vermoeden dat het AVP-virus met knaagdieren dit bedrijf is binnengekomen. Door de dalende buitentemperaturen zoekt ongedierte steeds vaker bescherming in de warme stallen waar ook voldoende voedsel beschikbaar is.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer