Afrikaanse+varkenspest+kost+Rusland+vermogen
Nieuws
© Premium Porc Group

Afrikaanse varkenspest kost Rusland vermogen

Vier jaar geleden becijferde Rosselkhoznadzor dat Russische landbouwproducenten zo’n 850 miljoen euro verloren hadden door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP). Dat verlies is afgelopen jaren verder opgelopen en zal op blijven lopen. De ziekte is niet onder controle te krijgen, is te lezen op agroberichtenbuitenland.nl.

Sinds 2007 zijn er 1.128 uitbraken van AVP bij gehouden varkens gemeld in Rusland. Daarentegen zijn er in de periode slechts 710 uitbraken gemeld onder wilde zwijnen. Volgens de Russische Federale Dienst voor Veterinair en Fytosanitair Toezicht (Rosselkhoznadzor) zijn er dit jaar tot begin april 21 AVP-uitbraken gemeld in het land.

Een belangrijke rol bij de verspreiding van AVP spelen de kleine varkenshouderijen met een zwakke biosecurity. Daarnaast zijn het illegale transport van voer, besmette dieren en besmette dierlijke producten een bedreiging voor veilige gebieden.
Wel constateert de Russische dienst het aantal geregistreerde gevallen van AVP afneemt bij grote varkensbedrijven. Het betreft bedrijven met een hoge bioveiligheid en diergezondheidsstatus . In 2020 zijn acht grote varkensbedrijven geruimd, in 2012 waren er dan nog 21.

Staatssteun

Boeren die in 2020 verliezen hebben geleden door Afrikaanse varkenspest, kunnen met staatssteun de looptijd van leningen verlengen. Deze werden verstrekt om de kosten van de bouw of de modernisering van een varkensbedrijf tegen een rentetarief van maximaal 5 procent. De regering wil op die manier bedrijven die door de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in moeilijkheden zijn gekomen, investeringsprojecten kunnen afronden en de voedselvoorziening weer veiligstellen.

Enorme schade

In 2017 berekende Rosselkhoznadzor dat in de 9 jaar daarvoor ongeveer 75 miljard roebel (circa 850 miljoen euro) schade is geleden puur door ruimingen van varkensbedrijven. De economische schade is afgelopen jaren alleen maar verder gestegen.

Grote varkensvleesproducenten zien hun activiteiten belemmerd worden door de AVP-situatie in Rusland. Daarom zal de toename van de varkensvleesproductie in 2021 een derde deel lager uitvallen dan werd ingeschat. Handelsbeperkingen zorgen voor verminderde groeidrang. Grote varkensvleesproducenten kunnen de AVP-situatie onmogelijk alleen op eigen kracht oplossen. Alle kleine producenten van varkens moeten bij het proces worden betrokken om de AVP beheersbaar te krijgen. De AVP-situatie is buitengewoon instabiel.

Lees het hele bericht (Engelstalig).

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer