Varkenspest+op+groot+Roemeens+en+Russisch+bedrijf
Nieuws
© Henk Riswick

Varkenspest op groot Roemeens en Russisch bedrijf

De Afrikaanse varkenspest blijft huishouden bij wilde zwijnen en backyardbedrijven in het oosten van Europa. Maar ook bij twee grote bedrijven: een bedrijf met ruim 14.000 varkens in Rusland en een Roemeens bedrijf met bijna 20.000 varkens zijn besmet geraakt.

Het grote bedrijf dat vorige week besmet bleek met Afrikaanse varkenspest, ligt in het zuiden van Roemenië. Daarnaast zijn er nog commerciële bedrijven met 2.200 en 395 varkens in het oosten van het land besmet geraakt. Daarnaast meldt de internationale organisatie voor diergezondheid OIE in dit land nog 36 uitbraken bij wilde zwijnen en 28 op backyardbedrijven.

De grote uitbraak in Rusland is in het zuidwesten in de buurt van Oekraïne. Verder zijn is er uit dit land alleen een melding van een besmet wild zwijn, helemaal aan de andere kant van dit land vlak bij Noord-Korea.

Polen

In Polen zijn in januari in totaal 266 uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen gemeld, waarvan een flink deel in het westelijke besmette gebied tegen de Duitse grens.

In Duitsland is het totale aantal wilde zwijnen dat besmet blijkt met Afrikaanse varkenspest opgelopen naar 604. Daarvan zijn er 19 in de Duitse deelstaat Saksen gevonden en 585 in de drie kerngebieden in de Duitse deelstaat Brandenburg.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer