Amerikaanse+overheid+geeft+kooktips
Nieuws
© Jos Thelosen

Amerikaanse overheid geeft kooktips

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) komt met een speciaal veiligheidsbericht met kooktips voor 'Memorial Day'. Het ministerie wijst mensen erop om het dit weekend veilig te houden. Niet alleen vanwege corona, maar ook wat betreft voedselveiligheidspraktijken.

Jaarlijks wordt op de laatste maandag van mei de Amerikaanse feest- en gedenkdag Memorial Day gehouden. Dan worden overleden Amerikaanse militairen herdacht en wordt de zomer verwelkomd. Memorial Day is voor USDA het moment om te waarschuwen voor het aantal door voedsel over te dragen ziekten.

Die overdracht neemt meestal toe tijdens de zomermaanden, omdat ziektekiemen sneller groeien bij warmer, vochtiger weer. Amerikanen koken en eten graag buiten en bij het bereiden van voedsel schort het nogal eens aan zeep en stromend water. Ook het onvoldoende koken of goed doorbakken van voedsel kan het feestgevoel vergallen.

Thermometer benutten

USDA wijst daarom op de richtlijnen voor voedselveiligheid, zoals handen wassen, eten grondig koken en de voedseltemperatuur controleren met een thermometer. Voor en na het behandelen van voedsel is minimaal twintig seconden wassen van handen met warm zeepsop nodig. Is dat niet mogelijk, gebruik dan een desinfecterend middel met minstens 60 procent alcohol. Met vochtige doekjes op alcoholbasis zijn snijplanken of keukengerei te ontsmetten.

Een belangrijke tip, zeker voor de beginnende grillers, is dat kleur nooit een betrouwbare indicator is voor veiligheid en gaarheid van vlees, vis of eierproducten. Garandeer veilige temperaturen in de kern van het voedsel.

• Gevogelte: 74 graden Celsius;
• Rund-, varkens-, lams- en kalfslapjes, karbonades en braadstukken: 63 graden Celsius;
• Rundergehakt, varkensvlees, lamsvlees en kalfsvlees: 71 graden Celsius;
• Eiergerechten: 71 graden Celsius
• Vis: 63 graden Celsius.

USDA tipt ook om daarna voor veiligheid en kwaliteit het vlees minstens drie minuten te laten rusten, voordat het wordt aangesneden of opgegeten. Mocht een Amerikaan geen voedselthermometer hebben, dan kan hij de USDA-hotline bellen.

Koelen en warm houden

USDA wijst er ook op dat bederfelijke etenswaren als vlees en gevogelte, dipsauzen en koude salades of gesneden fruit en groenten hooguit een uur op tafel kunnen staan wanneer de buitentemperatuur boven de 32 graden Celsius is.

Na een uur gaan schadelijke bacteriën sneller groeien en kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Houd koud voedsel op een interne temperatuur van 4 graden of lager door gerechten op ijs gekoeld te bewaren. Vleesproducten als hamburgers en hotdogs moeten na bereiding voldoende warm (boven de 60 graden) worden gehouden en binnen een uur worden opgegeten.

Meer over voedselveiligheid in Amerika.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer