Veilig+eten
Blog
© Topigs

Veilig eten

Als varkenshouders zijn we onderdeel van een productieketen die uiteindelijk resulteert in een lekker stukje vlees op het bord van de consument. We staan daar misschien niet altijd bij stil als we in de stal aan het werk zijn. Wij allen in de varkenshouderij zorgen voor voedsel. Iets wat mensen elke dag nodig hebben.

Dat schept een hele verantwoordelijkheid. De consument vraagt nogal wat, voordat hij of zij een stukje lekker varkensvlees op het bord legt. Voor een deel van de consumenten is dierenwelzijn en milieu belangrijk. Maar echt iedereen verwacht dat voedsel veilig is en dat zijn gezondheid niet in gevaar komt. Daar moet een consument blind op kunnen vertrouwen.

Onlangs discussieerde onze volksvertegenwoordiging over CETA, het handelsverdrag met Canada. Voedselveiligheid is bij de discussies een belangrijk onderwerp. Dit onderstreept hoe belangrijk veiligheid van voedsel is én blijft. Gelijke productieomstandigheden moeten eigenlijk ook deel uitmaken van deze discussie. Maar dat is op het moment jammer genoeg onderbelicht.

Veilig en gezond eten lijkt vanzelfsprekend en dat is het ook hier in Nederland. Iets om met zijn allen trots op te zijn en iets om goed te bewaken.

Gelijke productieomstandigheden moeten eigenlijk ook deel uitmaken van deze discussie

Mark Tijssen, voorzitter coöperatie Topigs

Kijkende naar het fokprogramma van Topigs Norsvin kan ik met trots en zekerheid zeggen dat we onze verantwoording nemen voor voedselveiligheid. We fokken robuuste varkens. Dat verhoogt niet alleen het dierenwelzijn, maar ook de voedselveiligheid. Robuuste varkens blijven immers gezond omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes.

We nemen dus onze verantwoordelijkheid. Als coöperatie zijn we dit aan onze leden verplicht. Deze verantwoordelijkheid nemen we niet alleen op gebied van voedselveiligheid, maar ook rondom het verlagen van de impact op het milieu spannen we ons in. De varkenshouderij zet zeer efficiënt reststromen voor de menselijke consumptie om in waardevol dierlijk eiwit. Daar leveren we met onze fokkerij een belangrijke bijdrage aan. Laat ik deze column afsluiten met een soort van teaser: op onze jaarbijeenkomst op 18 mei aanstaande meer over dat laatste.
Mark Tijssen, voorzitter coöperatie Topigs

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer