Vlees+eten+is+coronaproof
Nieuws
© Vion

Vlees eten is coronaproof

'Het is zeer onwaarschijnlijk dat het opeten van vlees met het covid-19-virus leidt tot ziekte', concludeert de Internationale Commissie voor Microbiologische Specificaties voor Levensmiddelen (Lcmsf) in haar wetenschappelijk advies. Bewijs dat voedsel een belangrijke bron of drager is voor de overdracht van het virus is er niet.

Het wetenschappelijke Lcmsf-advies over covid-19 en het verband met voedselveiligheid komt overeen met dat van diverse voedselveiligheidsautoriteiten. Er zijn vrij weinig meldingen van het virus op voedselingrediënten, voedingsproducten en verpakkingsmateriaal.

Daarbij zijn deze meldingen over het algemeen niet duidelijk over de wijze waarop het virus is geïdentificeerd, de mate waarin het virus is aangetroffen en de levensvatbaarheid en besmettelijkheid van het virus.

Gevaar voor volksgezondheid

Doordat de gebruikte methoden om het virus te identificeren grotendeels gebaseerd zijn op genen, blijkt uit veel rapporten dat er RNA van het virus aanwezig is. Dit zou dus een mogelijk gevaar vormen voor de menselijke gezondheid. Echter de rapporten tonen niet aan dat het opeten of behandelen van voedsel, dus ook vlees, een daadwerkelijk risico of gevaar op dat punt vormt voor de volksgezondheid.

Tevens neemt de levensvatbaarheid van virussen, die op levensmiddelen of voedselverpakkingen aanwezig zijn, na verloop van tijd af. Rapporten van andere overheidsinstanties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), brengen de overdracht van covid-19 niet in verband met voedsel. Geen enkel levensmiddel kan als een risico of als drager van het virus worden gezien. Ofwel: een coronabesmetting loop je dus niet op via het eten zelf.

Geen handelsbelemmeringen opwerpen

In verschillende regio's in de wereld, voornamelijk in landen met lage en middeninkomens, is de voedselzekerheid aangetast. Grote hinder in de productie, handel en distributie van voedsel is veroorzaakt door het virus. Omwille van de voedselveiligheid beperken een aantal landen tijdelijk de invoer van levensmiddelen. Daarnaast voeren ze testen uit op geïmporteerde producten en moet er een covid-19-vrij verklaring getoond worden.

Door het ontbrekende bewijs, dat voedsel een bron of drager is van het virus, zijn deze controles niet wetenschappelijk gegrond, volgens het Lcmsf. 'Er moet gefocust worden op het voorkomen van besmetting van mens tot mens door het beschermen van werknemers, consumenten en restaurantbegeleiders. Het belang van goede hygiëne moet nog steeds benadrukt worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer