VS+en+Canada+sorteren+voor+op+handelsverstoring
Nieuws
© Eigen Foto/ Onbekend

VS en Canada sorteren voor op handelsverstoring

Als Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen wordt ontdekt in de VS of Canada, dan zal een nieuw handelsprotocol in werking treden. Zolang er geen bedrijven met gehouden varkens besmet raken met AVP zal de handel in varkens en varkensproducten na een korte stop zo snel mogelijk weer op volle toeren moeten komen. Daaraan werken de diereninspectiedienst van de USDA en de Canadese voedselinspectie.

De Amerikanen en Canadezen sorteren met de aanpassing van het handelsprotocol voor op de introductie van Afrikaanse varkenspest. Met het protocol willen ze de varkenspopulaties in beide landen beschermen tijdens een uitbraak van AVP bij wilde zwijnen, maar ook het effect op de handel in levende varkens, varkensvlees en andere varkensproducten zoals sperma zo min mogelijk verstoren. De handel tussen beide landen in Noord-Amerika is van vitaal belang voor de Canadese varkenssector en de varkensvleesverwerkers in Amerika.

Drie fasen

Het protocol schetst dat alle handel in varkens en varkensproducten tussen beide landen wordt stilgelegd als AVP wordt ontdekt bij wilde zwijnen. De USDA en de Canadese voedselinspectie maken gebruik van een op wetenschap gebaseerde benadering om in drie progressieve fasen ervoor te zorgen dat de handel tussen beide landen zo snel mogelijk wordt hervat.

De snelheid waarmee de VS en Canada de getroffen gebieden afbakenen, wilde zwijnen monitoren en uitbraken bij wilde zwijnen onder controle hebben, bepaalt wanneer overgeschakeld wordt naar fase twee. Tijdens de derde fase worden handelsbeperkingen teruggebracht tot de grenzen van het controlegebied, regionalisering dus. De inspectiediensten in beide landen werken samen met de industrie en andere belanghebbenden om het protocol volledig uit te kunnen voeren, in het geval dat.

Buiten houden

USDA werkt samen met de varkensindustrie, varkensproducenten, andere overheidsinstanties en buurlanden om dit dodelijke virus buiten Noord-Amerika te houden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer